PAS Gesa KPT Siasat Pemecatan 92 Pensyarah UPNM - Semasa | mStar

PAS Gesa KPT Siasat Pemecatan 92 Pensyarah UPNM

KUALA LUMPUR: PAS menggesa Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menubuhkan satu panel siasatan bagi menyiasat isu penamatan kontrak 92 pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) baru-baru ini.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub mendakwa kesemua pensyarah itu tidak mendapat pembelaan sewajarnya daripada pihak universiti.

"Hal ini berlaku susulan pengambil alihan Timbalan Naib Canselor (UPNM) yang baru, Prof Dr Rugayah Mohamed sehingga ada rombakan besar-besaran.

"Mereka memberikan alasan penamatan kontrak terhadap 92 pensyarah berikutan mereka ini tiada ijazah cuma ada diploma lanjutan. Tetapi hampir kesemua mereka ini adalah pegawai angkatan tentera yang mana mempunyai pelbagai kepakaran dalam bidang mereka," katanya pada sidang media di lobi Parlimen pada Khamis.

Salahuddin berkata, kebanyakan mereka mempunyai pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang masing-masing.

"Pada mulanya kenapa mereka diambil? Tetapi kini kontrak ditamatkan tanpa ada sebarang pertemuan terlebih dahulu untuk berbincang perkara itu.

"Perlu diingat objektif penubuhan UPNM adalah melahirkan pakar-pakar dalam bidang pertahanan dan ketenteraan. Sehubungan itu tenaga mereka diperlukan kerana bukan hanya memiliki kemahiran akademik tetapi kemahiran lain yang mempunyai nilai tambah," katanya.

Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata beliau sudah membangkitkan perkara itu kepada Timbalan Menteri KPT pada sesi penggulungan Rabu lalu.

"Timbalan Menteri KPT telah mengesahkan perkara itu (penamatan konntrak 92 pensyarah) dan berjanji mahu siasat hal ini. Tetapi kita minta satu panel khas yang menyiasat perkara ini," katanya.

Artikel Sebelum

Najib Hadir Rumah Terbuka Deepavali KSM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain