Malaysia Tidak Akan Hadapi Krisis Tenaga Elektrik - Peter Chin

KUALA LUMPUR: Kerajaan memberi jaminan bahawa negara tidak akan menghadapi krisis elektrik berikutan kos sumber bahan api yang tinggi atau kehabisan sumber berkenaan.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata pelbagai kajian sentiasa dilakukan dari semasa ke semasa untuk mengenal pasti sumber alternatif yang boleh digunakan tanpa melibatkan kos yang tinggi.

"Kita memang akan sedaya upaya memastikan penjanaan elektrik bagi kegunaan rakyat dan industri akan terus dibela di dalam tahap yang sihat dan mampan," katanya ketika menjawab soalan Zuraida Kamaruddin (PKR-Ampang) di Dewan Rakyat pada Selasa.

Zuraida ingin tahu kemungkinan negara menghadapi krisis tenaga dan sejauh mana bekalan sumber bahan api mampu bertahan.

Dalam pada itu, Chin berkata kementerian melalui Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA Malaysia) sedang mengkaji potensi dan kesesuaian tenaga angin dan geoterma sebagai sumber baru Tenaga Boleh Baharu (TBB) yang boleh dibangunkan.

Katanya jika didapati sesuai, ia akan tersenarai dalam Jadual sumber TBB Akta TBB 2011, bersama lima lagi TBB yang dikenal pasti berdaya maju untuk dimajukan iaitu mini hidro, biomas, biogas, solar dan sisa pepejal perbandaran.

Selain itu, beliau berkata SEDA Malaysia juga bekerjasama dengan Jabatan Mineral Geosains dan Galian untuk melaksanakan kajian potensi geoterma sama ada mempunyai potensi untuk dieksploitasi sebagai sumber bahan api bagi penjanaan elektrik di negara ini.

Katanya, SEDA Malaysia juga sentiasa bekerjasama dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dalam usaha untuk mengenal pasti sumber tenaga baharu dan alternatif yang lebih mesra alam bagi mewujudkan alam sekitar yang lebih lestari demi generasi akan datang. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain