Malaysia Tidak Akan Hadapi Krisis Tenaga Elektrik - Peter Chin - Semasa | mStar

Malaysia Tidak Akan Hadapi Krisis Tenaga Elektrik - Peter Chin

KUALA LUMPUR: Kerajaan memberi jaminan bahawa negara tidak akan menghadapi krisis elektrik berikutan kos sumber bahan api yang tinggi atau kehabisan sumber berkenaan.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata pelbagai kajian sentiasa dilakukan dari semasa ke semasa untuk mengenal pasti sumber alternatif yang boleh digunakan tanpa melibatkan kos yang tinggi.

"Kita memang akan sedaya upaya memastikan penjanaan elektrik bagi kegunaan rakyat dan industri akan terus dibela di dalam tahap yang sihat dan mampan," katanya ketika menjawab soalan Zuraida Kamaruddin (PKR-Ampang) di Dewan Rakyat pada Selasa.

Zuraida ingin tahu kemungkinan negara menghadapi krisis tenaga dan sejauh mana bekalan sumber bahan api mampu bertahan.

Dalam pada itu, Chin berkata kementerian melalui Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA Malaysia) sedang mengkaji potensi dan kesesuaian tenaga angin dan geoterma sebagai sumber baru Tenaga Boleh Baharu (TBB) yang boleh dibangunkan.

Katanya jika didapati sesuai, ia akan tersenarai dalam Jadual sumber TBB Akta TBB 2011, bersama lima lagi TBB yang dikenal pasti berdaya maju untuk dimajukan iaitu mini hidro, biomas, biogas, solar dan sisa pepejal perbandaran.

Selain itu, beliau berkata SEDA Malaysia juga bekerjasama dengan Jabatan Mineral Geosains dan Galian untuk melaksanakan kajian potensi geoterma sama ada mempunyai potensi untuk dieksploitasi sebagai sumber bahan api bagi penjanaan elektrik di negara ini.

Katanya, SEDA Malaysia juga sentiasa bekerjasama dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dalam usaha untuk mengenal pasti sumber tenaga baharu dan alternatif yang lebih mesra alam bagi mewujudkan alam sekitar yang lebih lestari demi generasi akan datang. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Bersatu umum keluar Pakatan Harapan