JPS: Radar Baharu Bantu Atasi Banjir Kilat - Semasa | mStar

JPS: Radar Baharu Bantu Atasi Banjir Kilat

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) berkata penggunaan sistem radar yang membolehkan kadar bacaan hujan dilakukan lebih cepat boleh membantu mengatasi masalah banjir kilat di sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang.

Pengarah Bahagian Sumber Air dan Hidrologi JPS Datuk Hanapi Mohamad Noor berkata ia melibatkan sistem 'Polarimetric Doppler Weather Radar' dari Jepun yang dianggarkan bernilai RM3 juta.

Beliau bagaimanapun berkata pemasangan radar itu perlu terlebih dahulu dibincangkan dengan pihak Jabatan Meteorologi Malaysia.

"Radar sedia ada mengambil 10 minit untuk merekodkan taburan hujan dan jumlah hujan yang turun, namun radar baharu ini mampu merekodkan data yang dikehendaki dalam masa seminit," katanya kepada Bernama selepas menghadiri seminar mengatasi banjir melalui kerjasama antara Malaysia dan Jepun di sini hari ini.

Hanapi menjelaskan penggunaan radar itu membolehkan maklumat dan data yang direkodkan dibaca sebelum hujan turun, sekaligus membantu penyediaan ramalan hujan lebih awal.

"JPS banyak bergantung kepada radar di Subang yang dikendalikan Jabatan Meteorologi, namun perolehan data setiap 10 minit sekali merugikan kami daripada segi masa apatah lagi banjir yang berlaku di Lembah Klang boleh berlaku dalam kadar yang pantas," kata Hanapi.

Menurut beliau cerapan maklumat lebih pantas dan kerap amat penting bagi membolehkan pihaknya merangka pelan efektif bagi mengatasi masalah banjir kilat.

Seminar sehari anjuran Universiti Tenaga Nasional dengan kerjasama Kedutaan Jepun di sini itu dirasmikan Timbalan Ketua Pengarah 1 JPS Datuk Nordin Hamdan. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain