KDN Pantau Aktiviti Perjudian Siber Di Sabah Sarawak - Hishammuddin - Semasa | mStar

KDN Pantau Aktiviti Perjudian Siber Di Sabah Sarawak - Hishammuddin

SANDAKAN: Kementerian Dalam Negeri sedang memantau aktiviti perjudian siber di Sabah dan Sarawak, kata Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang mengambil tindakan tertentu bagi memastikan aktiviti itu tidak berleluasa.

"Saya sudah memberitahu Ketua Polis Negara bahawa perkara itu tidak boleh dibenarkan menjadi-jadi dan Pesuruhjaya Polis Sabah dan Sarawak juga telah dimaklumkan.

"Jangan ingat kewujudan dua hingga tiga pusat perjudian siber yang baharu kita tidak mengetahuinya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Rela Sabah bersama Pemimpin, Ahad.

Hishammuddin berkata aktiviti itu dibimbangi digunakan sindiket tertentu untuk memerangkap anak muda ke kancah jenayah.

Beliau berkata kementeriannya mempunyai cara untuk berdepan dengan sindiket antarabangsa, terutama dalam konteks dunia tanpa sempadan pada Ahad.

Katanya, beliau sudah merintis hubungan dua hala dengan agensi risikan termasuk dari Australia, United Kingdom, Amerika Syarikat dan China.

"Ia bagi menangani punca utama sindiket yang beroperasi, bukan sahaja di negara kita, tetapi di rantau dan peringkat antarabangsa.

"Jika tidak, premis perjudian yang kita serbu hari ini, esok akan membuka lagi operasi mereka," kata Hishammuddin. BERNAMA

Artikel Sebelum

Empat NGO Buat Laporan Terhadap Nurul Izzah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel