MB Selangor Nafi Tanah Di Klang Dibangunkan Sebagai Pusat Kebudayaan Cina - Semasa | mStar

MB Selangor Nafi Tanah Di Klang Dibangunkan Sebagai Pusat Kebudayaan Cina

KLANG: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan dakwaan kononnya satu lot tanah seluas 18.1 ekar di Klang akan dibangunkan sebagai Pusat Kebudayaan Cina. Beliau berkata buat masa ini lot tanah itu masih kosong dan pihaknya belum terfikir untuk melaksanakan sebarang projek pembangunan di situ.

Pada sidang media semalam, Pengerusi Ahli Bertindak Saya Anak Yayasan Selangor, Badrulzaman Baharuddin mendakwa permohonan untuk memperoleh tanah itu dibuat oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan negeri Elizabeth Wong.

"Bukan sahaja YB Elizabeth malah ada lima ke enam orang termasuklah beberapa individu daripada Umno turut menulis surat kepada saya memohon untuk membangunkan tanah itu, namun saya menolak," kata Abdul Khalid. "Untuk pengetahuan...tanah itu bukan lagi di bawah kuasa Yayasan Selangor kerana telah diserahkan kepada sebuah syarikat persendirian pada 2002 oleh kerajaan terdahulu," kata Menteri Besar kepada pemberita di sini.

Katanya, mengikut perjanjian tanah itu sepatutnya dibangunkan dalam masa 10 tahun, namun syarikat berkenaan gagal berbuat demikian dan susulan itu kerajaan negeri mengambil semula tanah tersebut dari syarikat berkenaan.

"Dalam perjanjian itu juga, dinyatakan bahawa Yayasan Selangor sudah menyerahkan semua kuasa pengurusan tanah kepada syarikat itu...kerajaan negeri mengambil semula tanah tersebut bukan sahaja disebabkan kegagalan projek pembangunan tetapi juga perjanjian yang dilihat berat sebelah," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Mangsa Banjir Selangor, Melaka Meningkat

Artikel Berikut

Musa Ikrar Terus Bangunkan Beaufort

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain