Selangor Sekat Pelaksanaan AES - Semasa | mStar

Selangor Sekat Pelaksanaan AES

PETALING JAYA: Kerajaan Negeri Selangor memutuskan untuk menghalang pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) selepas diberi taklimat oleh Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri akan melantik panel penilai bebas bagi mengkaji semula sama ada Kementerian Pengangkutan melaksanaan kajian secara holistik sebelum membuat keputusan untuk memasang AES.

"Berdasarkan pembentangan tersebut, Kerajaan Negeri juga mendapati Kementerian Pengangkutan telah gagal mendapatkan kebenaran untuk pembinaan struktur bagi sistem AES daripada pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Justeru, Kerajaan Negeri mengarahkan semua PBT untuk memaklumkan kepada kementerian bagi menyatakan bahawa pemasangan AES tidak mematuhi undang-undang dan tidak boleh dilaksanakan sehingga perkara ini dipatuhi," katanya pada Jumaat.

Selain itu Abdul Khalid berkata, perjanjian antara kerajaan persekutuan dan pemegang konsesi perlu dikaji semula sebelum AES dikuatkuasakan kerana menurutnya margin keuntungan 17 peratus untuk pemegang konsesi adalah tidak munasabah.

"Kerajaan Negeri juga mengesyorkan kutipan sama dimasukkan dalam akaun amanah berbanding akaun yang disatukan untuk membiayai program kesedaran keselamatan jalan raya.

"Dengan cara ini rakyat yang membayar saman akan menyumbang kepada negara bukan membantu menambah kekayaan golongan peniaga," katanya.

Jelas beliau, menerusi akaun Amanah, syarikat konsesi hanya dibenarkan mengutip keuntungan yang munasabah bagi menampung kos pemasangan kamera AES.

"Dengan cara ini juga, syarikat konsesi akan lebih berhati-hati untuk memasang AES dengan memilih kawasan-kawasan strategik untuk mengelak menanggung kos pemasangan yang tinggi.

"Kerajaan negeri tidak bertolak ansur sekiranya syarikat konsesi mahu mengaut keuntungan melampau hasil penswastaan saman kerana akhirnya rakyat yang terpaksa menanggung beban," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain