Khaled Nordin Umum Dana RM400 Juta Untuk Penyelidik - Semasa | mStar

Khaled Nordin Umum Dana RM400 Juta Untuk Penyelidik

NILAI: Bermula tahun depan, penyelidik dari institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) boleh memohon geran daripada dana RM400 juta di bawah Kementerian Pengajian Tinggi.

Mengumumkan perkara tersebut, Menteri, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, langkah tersebut akan membolehkan para penyelidik dari universiti mempunyai akses kepada dana kerajaan untuk kerja mereka.

“Memandangkan kita telah menyediakan peruntukan RM600 juta untuk lima universiti penyelidikan di negara ini, adalah tiba masanya untuk kita memberi akses kepada universiti lain.

“Para penyelidik di IPTS yang mengadakan kerjasama dengan rakan sejawat mereka di kalangan 15 universiti juga boleh memohon geran ini,” katanya kepada para pemberita selepas melancarkan beberapa kerja penyelidikan di Akademi Pengajian Tinggi di Bandar Estek di sini pada Khamis.

Lima universiti penyelidikan itu ialah Universiti Sains Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Putera Malaysia, Universiti Malaya dan Universiti Teknologi Malaysia.

Ketika membentangkan Belanjawan 2012 pada 28 September lalu, Perdna Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan bahawa kerajaan memperuntukkan RM600 juta untuk lima universiti penyelidikan bagi mengendalikan penyelidikan berimpak tinggi dalam bidang seperti teknologi nano, automotif, biotekonologi dan angkasa.

Khaled berkata, sudah tiba masanya para penyelidik di universiti awam lain diberikan akses kepada geran kerajaan supaya mereka boleh menjalankan lebih banyak penyelidikan yang akan memanfaatkan negara jangka panjang.

Artikel Sebelum

Keselamatan Parlimen Lemah - Speaker

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain