Kementerian Kesihatan Tumpu Pastikan Tabiat Makan Sihat Untuk Bayi - Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Tumpu Pastikan Tabiat Makan Sihat Untuk Bayi

SERDANG: Satu kempen akan dilancarkan pada tahun depan bagi memupuk tabiat makan yang sihat untuk bayi dalam mencegah obesiti.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, fokus itu bagi memastikan kanak-kanak menerima nutrien yang dan penjagaan betul terutama bagi mereka berusia 1,000 hari dalam menetapkan kesesuaian ada bagi tabiat makan masa depan mereka.

"Kami juga mahu menggalakkan ibu-ibu untuk menjaga pemakanan mereka semasa mengandung serta menyusu untuk tempoh enam bulan pertama jika boleh.

"Memastikan kanak-kanak mendapat nutrien yang betul dan makanan yang sihat adalah penting dalam mengurangkan obesiti, yang semakin meningkat di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa," kata Liow selepas melancarkan klinik 1Malaysia di Balakong Jaya dekat sini, Sabtu.

Memberi tumpuan kepada bayi dan ibu-ibu menandakan satu anjakan daripada sasaran pendidikan tahun ini.

Kempen pada tahun depan itu masih di peringkat awal perancangan, yang akan melibatkan pemberian nasihat kepada wanita mengandung, kata Liow.

Beliau berkata, lebih banyak klinik 1Malaysia akan menawarkan perkhidmatan penjagaan ibu dan bayi tahun depan, sambil menambah bahawa mereka akan membantu menyediakan garis panduan pemakanan untuk wanita mengandung.

"Sekarang hanya lapan daripada lebih 150 klinik 1Malaysia menawarkan perkhidmatan ini. Kami sedang mencari untuk mengembangkannya.

"Semua klinik juga akan menawarkan ujian air kencing dan glukosa tahun depan," kata Liow, yang menggalakkan doktor swasta untuk berkhidmat sambilan di klinik 1Malaysia.

Beliau berkata, bilangan klinik 1Malaysia di Selangor akan meningkat 14 hinga 19, termasuk satu yang akan diwujudkan di Taman Impian Ehsan menjelang awal tahun depan bagi keperluan penduduk yang padat di daerah Cheras, terutama Balakong.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan pada tahun lepas menunjukkan beberapa penyakit tidak berjangkit seperti obesiti, diabetes, hipertensi dan kolesterol tinggi meningkat.

Menurut statistik yang dilaporkan, kira-kira 2.5 juta orang dewasa adalah obes dan 477,000 kanak-kanak di bawah umur 18 tahun adalah gemuk.

Kelaziman obesiti meningkat kepada 15.1% pada tahun lepas berbanding 14% pada 2006 dan 4.4% pada 1996.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain