MP Segambut Fail Notis Minta Parlimen Bincang Usul Laman Web Tawhed.net - Semasa | mStar

MP Segambut Fail Notis Minta Parlimen Bincang Usul Laman Web Tawhed.net

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng pada Khamis memfailkan usul menggesa Parlimen membincangkan mengenai kewujudan operasi blog rasmi kumpulan militan, al-Qaeda, 'Tawhed.net'.

Notis usul tersebut dihantar kepada pejabat Tan Sri Pandikar Amin Mulia di Parlimen petang Khamis.

Lim yang juga wakil rakyat DAP berkata memfailkan notis itu di bawah Peraturan Majlis Mesyuarat 18(2) untuk mengusulkan perkara tertentu yang mempunyai kepentingan orang ramai perlu disegerakan.

"Bahawa Dewan mengizinkan untuk menangguhkan Dewan mengikut Peraturan Mesyuarat 18 (1) untuk merundingkan perkara tertentu berkenaan kepentingan orang ramai yang berkehendaki disegerakan iaitu kegagalan kerajaan Malaysia untuk mengesan kewujudan operasi blog 'Tawhed.net' di Malaysia, iaitu blog rasmi kumpulan militan, al-Qaeda," menurut notis tersebut.

Dalam laporan eksklusif, The Star pada Khamis mendakwa kumpulan pengganas antarabangsa, al-Qaeda, telah membuka laman blog rasmi mereka, 'Tawhed. net' di Malaysia untuk menarik pengikut daripada seluruh dunia, menghantar mesej, berinteraksi dan mengajar cara-cara berjihad menggunakan keganasan.

Operasi blog itu hanya dihentikan selepas laporan eksklusif The Star itu.

Lim berkata, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim harus memberi penjelasan kepada Dewan Rakyat mengenai tahap ancaman yang dibawa oleh 'Tawhed.net' kepada keselamatan negara.

Bukan itu sahaja, beliau meminta kerajaan memberi penjelasan berhubung kegagalan mengesan kewujudan blog itu serta langkah-langkah yang perlu diambil untuk menjamin perkara ini tidak akan berulang lagi.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain