suria

Gangguan Bekalan Elektrik Di KKIA Mungkin Berpunca Penyelenggaraan Kurang Baik

KOTA KINABALU: Penyelenggaraan kurang baik mungkin satu daripada faktor yang menyebabkan gangguan bekalan elektrik di landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) minggu lepas, kata bekas Pengurus Besar Kanan (Operasi) Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), Datuk Ir Peter Lajumin.

Menegaskan kejadian itu bukan salah kerajaan sepenuhnya, terutamanya kerajaan negeri Sabah, dan menurutnya bagi fasiliti amat kritikal seperti landasan di KKIA, pemeriksaan atau penyenggaraan rutin adalah amat penting, atau sekurang-kurangnya dilengkapi sistem sokongan.

"Sistem sokongan itu boleh dalam bentuk kabel tambahan di mana apabila satu kabel mengalami kerosakan, satu lagi boleh mengambil alih. Ia perlu direka bentuk mengikut standard antarabangsa kerana Kota Kinabalu ialah lapangan terbang antarabangsa.

"Berdasarkan maklumat yang saya kumpulkan, termasuk daripada SESB, insiden ini bukan salah SESB, dan saya fikir ia lebih kepada masalah dalaman (kabel) di KKIA," kata Lajumin kepada Bernama di sini, Jumaat semasa ditanya pandangan peribadi beliau mengenai apakah masalah yang mungkin menyebabkan gangguan bekalan elektrik di KKIA pada Khamis dan Jumaat lepas.

"Bagi saya, saya lihat banyak aktiviti dijalankan di lapangan terbang (KKIA), jadi kemungkinan kabel rosak semasa kerja pembinaan yang sedang dijalankan di kawasan itu, menjadikannya lebih kritikal untuk pemeriksaan rutin bagi semua aktiviti yang sedang dijalankan di KKIA.

"Mungkin berlaku pergerakan tanah semasa pembinaan dan jika terdapat sambungan pada kabel, pergerakan tanah mungkin menjejaskan kabel berkenaan, terutamanya yang di bawah tanah, contohnya semasa kerja mengorek dan menggali. Sebab itu kenapa perlu dilakukan pemeriksaan secara tetap...sama ada ini telah dijalankan hanya staf Malaysia Airports yang tahu," kata Lajumin.

Kerajaan Persekutuan pada Selasa memohon maaf kepada penumpang yang terkandas akibat gangguan bekalan elektrik itu dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan memandang serius perkara itu dan mahu siasatan menyeluruh dilakukan bagi mengelakkan kejadian serupa berulang. Kabinet negeri Sabah turut bimbang dan mahu Malaysia Airports segera menyelesaikan masalah di KKIA.

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman dipetik sebagai berkata Kabinet negeri juga mahu MAB mengambil langkah proaktif untuk memastikan kejadian itu tidak berulang.

Malaysia Airports berkata semasa gangguan bekalan elektrik itu, sebanyak 51 penerbangan terpaksa dilencongkan, ditunda atau dibatalkan selama dua malam, menjejaskan kira-kira 6,000 penumpang.

Keadaan pulih seperti biasa pada 9.30 malam, Jumaat lepas berikutan pemasangan kabel baharu dan pencahayaan serta alat sokongan bekalan kuasa elektrik mudah alih. -BERNAMA

Artikel Berikut

13 IPTA Antara 35 IPT Diiktiraf Cemerlang

Artikel Lain