Bantuan Saksama Untuk Semua Sekolah - PM - Semasa | mStar

Bantuan Saksama Untuk Semua Sekolah - PM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak (tengah) memberikan tepukan selepas menyampaikan sumbangan The Community Chest kepada beberapa buah sekolah penerima. Turut hadir Pemegang Amanah The Community Chest, Tun Mohammed Haniff Omar (kanan). -fotoBERNAMA
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak (tengah) memberikan tepukan selepas menyampaikan sumbangan The Community Chest kepada beberapa buah sekolah penerima. Turut hadir Pemegang Amanah The Community Chest, Tun Mohammed Haniff Omar (kanan). -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak akan mengabaikan sekolah vernakular dan sekolah mubaligh walaupun mereka mendapat bantuan daripada sumber-sumber kewangan lain, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri, yang menyampaikan cek replika daripada organisasi amal bebas The Community Chest untuk disumbangkan kepada beberapa sekolah pada Khamis berkata sumber tambahan dari sektor swasta masih dialu-alukan.

"Sektor pendidikan sentiasa menjadi bahagian terbesar bajet negara, tetapi kadang-kadang, ia tidak cukup untuk diagihkan kepada semua sekolah-sekolah di negara ini.

"Jadi, kita memerlukan sumber tambahan, dan saya sangat gembira dengan perkongsian kerajaan dan swasta dalam The Community Chest," katanya sebelum menyampaikan cek kepada 78 daripada 196 sekolah penerima di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) On Pong di sini, Khamis.

Sejak 2009, sejumlah RM1.2 bilion telah diperuntukkan kepada sekolah vernakular dan sekolah mubaligh.

The Chest Community memberikan sebanyak RM38.3 juta kepada 196 SJKC, SJK Tamil dan sekolah mubaligh semalam dalam dana kumpulan ketiga.

Usaha terbaru ini membawa kepada jumlah peruntukan mereka sebanyak RM100.2 juta. Amaun itu telah disumbangkan kepada 302 sekolah jenis ini sejak pelancarannya September tahun lepas.

The Community Chest diasaskan oleh sekumpulan penyumbang terkenal diketuai oleh beberapa usahawan yang paling berjaya di Malaysia dan dibiayai terutamanya oleh Pan Malaysian Pools Sdn Bhd

Ia diuruskan oleh lembaga pemegang amanah, termasuk Pengerusi Genting Malaysia Bhd, Tan Sri Kok Thay Lim, timbalan pengerusi Tun Mohammed Hanif Omar, Pengerusi Kumpulan Lion Tan Sri William Cheng dan Pengerusi Hong Leong Finance Berhad, Tan Sri Quek Leng Chan.

Najib juga melancarkan laman web www.commchest.org.my di mana orang ramai boleh menyumbang secara online serta sukarelawan yang mahu bekerja dengan organisasi.

Pengarah Urusan Pan Malaysian Pools Tan Kong Han berkata mereka berharap dapat meningkatkan sumbangan sehingga RM100 juta untuk The Community Chest tahun depan.

"Kami juga mengalu-alukan sumbangan barangan daripada syarikat untuk membantu membaiki beberapa infrastruktur sekolah," katanya kepada pemberita. Turut hadir pada majlis itu ialah Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Pada majlis berasingan, Najib berkata, Majlis Penasihat Sains dan Inovasi Global (GSIAC) turut membantu pakar-pakar antarabangsa untuk menasihati Kerajaan mengenai pendekatan terbaik bagi memastikan keselamatan makanan dan langkah-langkah pencegahan penyakit tidak berjangkit.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan kedua Inter-Sessional mesyuarat GSIAC, Najib berkata GSIAC, yang berhubung dengan Institut Sains Pemakanan, akan memberi tumpuan kepada langkah-langkah yang akan dilaksanakan oleh Kerajaan untuk menangani isu-isu.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati