Bahasa SMS, Sembang Internet Dan Rojak Sumbang Kemerosotan Bahasa Kebangsaan - Semasa | mStar

Bahasa SMS, Sembang Internet Dan Rojak Sumbang Kemerosotan Bahasa Kebangsaan

SANDAKAN: Kewujudan bahasa khidmat pesanan ringkas (SMS), sembang internet dan bahasa rojak menyumbang kepada kemerosotan penggunaan bahasa kebangsaan dalam komunikasi rasmi.

Anggota Parlimen Libaran Datuk Juslie Ajirol berkata penggunaan bahasa-bahasa itu secara meluas kebelakangan ini menunjukkan komunikasi yang tidak menitikberatkan penggunaan bahasa Melayu yang betul dan kesantunan masyarakat Malaysia.

"Fenomena ini perlu ditangani agar kemegahan rakyat terhadap bahasa Melayu dapat direalisasi melalui ungkapan 1Bahasa 1Negara.

"Sama-sama kita memartabatkan penggunaan bahasa kebangsaan bagi mengelakkan bahasa Melayu dipinggir," katanya ketika merasmikan perhimpunan Bulan Bahasa Kebangsaan dan Kembara Bahasa peringkat daerah Sandakan di sini, Jumaat.

Juslie berkata usaha memartabatkan bahasa Melayu perlu didukung bersama-sama pihak swasta terutama dalam institusi pendidikan, kewangan dan perhotelan.

"Tanpa sokongan semua pihak, pastinya usaha Dewan Bahasa dan Pustaka untuk memartabatkan bahasa kebangsaan kita akan sukar direalisasi," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Bantuan Saksama Untuk Semua Sekolah - PM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain