Rakyat Malaysia Yang Disyaki Pengganas Bukan Anak Peneroka - Isa Samad

KUANTAN: Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Samad berkata seorang daripada rakyat Malaysia yang ditahan di Lubnan, Khamis lepas yang disyaki terbabit dalam kumpulan pengganas al-Qaeda, bukan anak peneroka seperti dakwaan sesetengah pihak.

Beliau berkata Mohammed Razin Shaaban, 28, adalah anak petugas Felda dan pernah belajar di Kolej Yayasan Felda di Trolak, Perak.

"Memang dia pernah belajar di situ tetapi tidak menamatkan pengajian. Dia hanya sempat belajar 10 bulan saja sebelum mengambil keputusan berhenti.

"Bapanya memaklumkan kepada kita bahawa anaknya mendapat tawaran kerja di Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Melaka dan mengambil keputusan untuk berhenti belajar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Jelajah Transformasi Komuniti di Felda Bukit Goh, di sini, Isnin.

Media sebelum ini melaporkan Rafik Mohammed Aaref, 21, dan Mohammed Razin dipercayai dilatih menjadi pengebom berani mati, ditahan pihak berkuasa Lubnan di Beirut pada Khamis lepas.

Sebelum ini, Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, berkata kedua-duanya sudah dihadapkan ke Mahkamah Tentera di Beirut pada 25 Okt lepas.

Anifah berkata Malaysia tidak menyokong sebarang fahaman radikal yang boleh menjejaskan keselamatan sesebuah negara serta rakyatnya dan dalam hal ini, Malaysia menghormati sepenuhnya undang-undang Lubnan.

Mengenai perbicaraan itu, Mohd Isa berkata: "Kita tengok dulu keputusan perbicaraannya dan lihat apa yang boleh kita (Felda) bantu,". BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain