Pemuda Umno Gesa Kerajaan Tangguh AES - Khairy - Semasa | mStar

Pemuda Umno Gesa Kerajaan Tangguh AES - Khairy

KUALA LUMPUR: Pemuda Umno menggesa kerajaan menangguhkan pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) ekoran pelbagai rungutan mengenai sistem tersebut.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata pihaknya mengenal past banyak kelemahan terhadap sistem berkenaan walaupun ianya bertujuan mengurangkan kadar kemalangan maut.

“Bukan tak setuju. Mungkin pada dasarnya ia satu cadangan yang baik tapi kami sebulat suara tuntut kerajaan tangguhkan AES dan kaji semula pelaksanaan tersebut,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Pemuda di sini pada Selasa.

Menurut Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau, kajian semula itu perlu meliputi beberapa aspek termasuk lokasi pemasangan kamera, penetapan kadar had laju praktikal serta pendedahan kepada umum mengenai sistem berkenaan.

“Bagaimanapun penangguhan ini tak bermakna menghalalkan pengguna jalan raya melanggar undang-undang sedia ada tapi AES ni terlalu banyak masalah.

“Harap jemaah menteri yang akan bermesyuarat pada minggu ini dapat membincangkan mengenai isu ini dan keluarkan satu keputusan,” katanya.

AES adalah sistem kamera automatik berteknologi tinggi yang dipasang di lokasi ‘hitam’ bertujuan meningkatkan kecekapan sistem penguatkuasaan selain mampu mengurangkan kemalangan maut.

Ia merakam pesalah trafik yang melanggar dua kesalahan utama iaitu memandu melebihi had laju dan melanggar lampu merah.

Artikel Sebelum

Pemberi Maklumat Isu PFN Tidak Dilindungi WPA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Nala ucap selamat tinggal kepada Sala