SKMM Sekat 1,675 Laman Sesawang - Semasa | mStar

SKMM Sekat 1,675 Laman Sesawang

KUALA LUMPUR: Sebanyak 1,675 laman sesawang telah disekat Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) dari Januari hingga Ogos tahun ini.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum berkata, daripada jumlah itu 1,585 darinya merupakan laman sesawang yang memaparkan maklumat peribadi 'pishing'.

Manakala, bagi tahun 2011 pula sebanyak 1,475 laman sesawang telah disekat.

Joseph berkata, tindakan itu sebagai langkah penguatkuasaan yang diambil SKMM bagi menyekat laman sesawang, portal dan blog yang menyebar fitnah.

"Secara amnya semua undang-undang dinegara ini diterima pakai dalam menangani perlakuan sesuatu kesalahan tanpa mengambil kira perantaraan atau platform yang digunakan.

"Justeru, kandungan di media portal adalah tertakhluk dibawah peruntukan undang-undang negara seperti Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Hasutan 1948 dan Kanun Keseksaan" katanya ketika menjawab pertanyaan lisan, Datuk Ismail Kassim (BN-Arau) yang mahu mengetahui bentuk tindakan yang diambil oleh SKMM terhadap blog -blog yang menabur fitnah serta sejauh mana pemantauan bagi memastikan penulis blog mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Beliau berkata, SKMM sentiasa memantau dan mengambil tindakan undang-undang di bawah Seksyen 211 dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

"Di bawah seksyen tersebut,sebanyak 32 kertas siasatan telah dibuka pada 2011.

"Manakala bagi Januari hingga Ogos tahun ini, sebanyak 74 kes telah disiasat melibatkan media baru," katanya.

Menurutnya, antara tindakan penguatkuasaan yang diambil oleh SKMM termasuk membuat laporan kepada pihak pentadbir laman sesawang untuk mengeluarkan atau mengalihkan kandungan yang diadukan, mengeluarkan notis amaran kepada pengendali laman web dan menyekat akses kepada laman web terlibat.

"Sekiranya didapati melanggar undang-undang bertulis negara ini, tindakan menyekat akses kepada laman sesawang turut dilakukan, terutamanya untuk laman sesawang yang berpangkalan di luar negara," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser