Kes Dua Rakyat Malaysia Ditahan Di Lubnan Disebut Semula Rabu Ini - Semasa | mStar

Kes Dua Rakyat Malaysia Ditahan Di Lubnan Disebut Semula Rabu Ini

KUALA LUMPUR: Kes dua rakyat Malaysia, yang ditahan di Lubnan kerana disyaki mempunyai kaitan dengan kumpulan militan Al-Qaeda, akan didengar semula di Tribunal Tentera di Beirut pada Rabu ini.

Duta Besar Malaysia ke Lubnan, Ilango Karuppannan berkata Rafik Mohammed Aaref, 28, dan Mohammed Razin Shaaban, 21, dihadapkan ke tribunal itu hari ini atas tuduhan menjadi anggota pengganas yang mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas Al-Qaeda.

Bagaimanapun, pertuduhan terhadap mereka tidak diteruskan hari ini apabila hakim mendapati mereka tidak diwakili peguam, katanya ketika dihubungi Bernama di ibu negara Lubnan itu.

"Hakim yang mendengar kes itu kemudian mengarahkan supaya mereka mengambil peguam untuk tujuan membela diri dan hakim memutuskan kes itu didengar semula Rabu ini," kata Ilango.

Minggu lepas, pihak berkuasa Lubnan menahan Rafik dan Mohammed Razin di sebuah hotel di Beirut kerana dipercayai dilatih menjadi pengebom berani mati dan mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas Al-Qaeda.

Ilango berkata tiada anggota keluarga mereka yang hadir ke tribunal itu hari ini. Menurutnya keluarga kedua-dua lelaki itu juga telah dimaklumkan oleh Wisma Putra berhubung penahanan itu dan diminta menggunakan khidmat guaman.

"Pihak kedutaan membantu dari segi mendapatkan firma guaman namun pembayaran perlu ditanggung oleh keluarga masing-masing," katanya.

Beliau berkata peguam firma guaman itu sedang mengkaji fakta kes mereka. Ilango juga berkata keluarga Rafik dan Mohammed Razin menerima berita itu dengan tenang setelah diterangkan prosedur yang perlu dilakukan.

Dalam pada itu, beliau berkata dua pegawai kedutaan telah menemui Rafik dan Mohammed Razin di Pusat Tahanan Tribunal Tentera di Beirut.

"Mereka berada dalam keadaan baik dan sihat. Mereka juga dilayan dengan baik," katanya.

Ilango berkata pihak kedutaan juga sedang menyiasat latar belakang dua rakyat Malaysia itu dengan kerjasama pihak Imigresen Lubnan untuk mengenal pasti sama ada mereka masuk ke negara itu sebagai pelancong, pelajar atau profesional.

Bernama cuba menghubungi keluarga Rafik di Taman Tasik Permaisuri di Cheras dan keluarga Mohammed Razin di Sungai Buloh dekat sini tetapi gagal.

Bernama sebelum ini melaporkan pihak berkuasa telah menahan dua lelaki itu minggu lepas dan dipercayai mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda. BERNAMA

Artikel Sebelum

Kementerian Kewangan Kesan Kes Penipuan BR1M

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?