Kerajaan Terus Bantu Golongan Ketinggalan - Nor Mohamed - Semasa | mStar

Kerajaan Terus Bantu Golongan Ketinggalan - Nor Mohamed

KLANG: Kerajaan kini memberi tumpuan terhadap isu-isu khusus berkaitan ekonomi mikro dalam usaha membantu golongan yang ketinggalan dalam arus pembangunan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Beliau berkata penekanan diberi kepada program yang dapat menjana ekonomi dengan mewujudkan peluang pekerjaan dan pembangunan modal insan berkemahiran tinggi.

"Selain memberi tumpuan kepada isu-isu berkaitan ekonomi makro, kerajaan juga mengutamakan ekonomi mikro dalam usaha membantu kumpulan yang belum merasai hasil kemakmuran negara secukupnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis konvokesyen Power Malaysia di sini, Sabtu.

Nor Mohamed berkata antara inisiatif yang dilakukan ialah memperuntukkan RM14 juta bagi penganjuran pelbagai program untuk kaum India sepanjang tahun ini.

Katanya, melalui usaha itu, pelajar kaum India dalam kelas peralihan yang ketinggalan akan dibantu dengan kelas tambahan.

"Kerajaan sudah membuat projek perintis dalam membantu 200 pelajar kaum India dalam kelas peralihan di Sepang, Kapar dan Klang, dan sambutannya amat menggalakkan," kata Nor Mohamed.

Sementara itu, presiden Power Malaysia, Mohana Muniandy berkata 280 wanita kaum India di seluruh negara telah diberi kursus kemahiran anjuran Power Malaysia dalam tempoh dua tahun.

"Mereka yang terdiri daripada ibu tunggal, golongan berpendapatan rendah dan keluarga miskin diberi kursus kemahiran selama tiga bulan dalam bidang jahitan, gubahan bunga, kecantikan, kristal serta manik. Selepas tamat kursus, mereka berjaya membuka perniagaan sendiri," katanya.

Power Malaysia mendapat peruntukan RM1 juta dari Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri untuk mengadakan kursus berkenaan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?