Restoran, Kedai Roti Bersedia Menyerap Kos - Semasa | mStar

Restoran, Kedai Roti Bersedia Menyerap Kos

PETALING JAYA: restoran dan pembuat roti bersedia menyerap kenaikan harga telur ayam dan mengekalkan harga produk mereka selagi termampu.

Kenaikan harga oleh dua sen setiap telur bermula awal minggu ini akibat kekurangan telur di seluruh negara berikutan penghapusan ayam tua oleh petani bagi memastikan kos pengeluaran rendah.

Persatuan Pemilik Restoran India Muslim, Datuk Jamarulkhan Kadir berkata restoran-restoran mamak tidak bercadang untuk menaikkan harga makanan walaupun peningkatan harga telur, yang menjadi ramuan penting dalam hidangan mereka.

"Setakat ini, hanya satu atau dua barangan makanan iaitu gula dan kini telur meningkat harga dan, setakat yang saya tahu, kedai-kedai telah menyerap kos tersebut.

"Pada masa ini, pengguna tidak perlu bimbang tentang perlu membayar lebih untuk sarapan roti telur, telur separuh masak atau telur mata," katanya.

Beliau berkata kenaikan harga itu masih terkawal kerana kos operasi kedai mamak adalah agak rendah.

Seorang jurucakap bagi restoran roti popular berkata 12 cawangan dan dapur mereka menggunakan kira-kira 10,000 telur setiap hari.

"Kita sedar kenaikan harga, dan tidak menaikkan harga produk kami buat masa sekarang.

"Walau bagaimanapun, jika ini berterusan, kita perlu membuat pelarasan harga," kata jurucakap itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Baker Cottage, Marvin Lau berkata mereka tidak menaikkan harga buat masa sekarang tetapi sedang memantau keadaan dengan teliti.

Sementara itu, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Tan Lian Hoe berkata, kenaikan harga 1-2 sen adalah "fenomena biasa" dan "tidak dapat dielakkan" kerana kemarau di Amerika Syarikat.

Sejak telur bukan menjadi barang kawalan, harganya turun naik mengikut kuasa pasaran dunia, katanya.

"Sementara itu, kami akan memantau keadaan dan menurunkan pegawai penguat kuasa untuk memeriksa peniaga."

Beliau menggesa pengguna untuk menjadi pintar dan berhenti mengunjungi kedai-kedai dan peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga barangan mereka.

Menteri Industri Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Chua Tee Yong berkata beliau telah mengarahkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk memeriksa keadaan ini.

"Kita tidak tahu sama ada ini adalah tindakan kolektif oleh industri atau hanya melibatkan ladang tertentu," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain