Penapis Air Membran: Selangor Sedia Panggil Perunding Kanada Beri Penjelasan - Semasa | mStar

Penapis Air Membran: Selangor Sedia Panggil Perunding Kanada Beri Penjelasan

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor sedia memanggil perunding dari Kanada yang dilantik oleh mereka bagi memberi penerangan tepat kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin serta agensi berkaitan, berhubung teknologi penapisan air membran, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Kita bersedia memanggil perunding dari Kanada untuk memberikan taklimat kepada beliau (Muhyiddin) serta para pegawai Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan pakar air di Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan lembu korban sempena Hari Raya Aidiladha di Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di sini.

Pada Isnin Muhyiddin berkata cadangan kerajaan negeri untuk menggunakan teknologi penapis air membran adalah tidak praktikal kerana ia tidak dapat menambah bekalan air malah melibatkan kos yang lebih tinggi sehingga mencecah RM3 bilion.

Sehubungan itu, Muhyiddin mahu kerajaan negeri Selangor memberi kelulusan untuk melaksanakan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) untuk menampung keperluan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan yang dijangka meningkat sebanyak 3.5 peratus hingga 4.0 peratus setiap tahun.

Mengulas lanjut, Abdul Khalid berkata teknologi membran itu tidak mahal dan sangat kompetitif serta telah digunakan oleh beberapa negara di Timur Tengah untuk memproses air laut menjadi air mentah.

Katanya Selangor akan mempunyai bekalan air yang mencukupi tanpa perlu membeli air dari Pahang.

"Mungkin tujuh tahun lalu teknologi penapisan air membran ini mahal kerana baru diperkenalkan tetapi sekarang tidak lagi...melalui teknologi ini juga kita mampu meningkatkan kapasiti air dengan hanya membina teknologi air membran di sebelah loji rawatan air yang sedia ada di Selangor.

"Penggunaan teknologi penapisan air ini juga mampu menambahkan satu juta meter padu air sehari dengan hanya menggunakan satu per tiga dari kos pembinaan langat 2," katanya.

Beliau berkata kerajaan Selangor masih dengan pendirian iaitu tidak menentang pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2, tetapi pembinaannya itu perlu mengikut penyusunan semula industri perkhidmatan air yang terbantut akibat tiada kerjasama daripada kerajaan pusat dan pihak konsesi air.

Terdahulu, Abdul Khalid menyerahkan 756 ekor lembu sumbangan anak syarikat kerajaan negeri yang akan diserah kepada semua masjid di negeri itu untuk ibadah korban. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain