Pemuda MCA Lulus 16 Resolusi - Semasa | mStar

Pemuda MCA Lulus 16 Resolusi

KUALA LUMPUR: Perhimpunan Agung Pergerakan Pemuda MCA di sini, Sabtu telah meluluskan 16 resolusi yang antara lain meminta supaya kegiatan berbentuk ekstremis ditolak rakyat dan menghukum sekeras-kerasnya golongan yang sengaja mengakibatkan huru-hara dalam negara.

Resolusi itu yang merangkumi bidang hal ehwal parti, politik, ekonomi, pendidikan, sosial dan hal ehwal kerajaan diluluskan sebulat suara oleh 721 anggota perwakilan.

Resolusi politik antaranya mempertahankan sepenuhnya pentadbiran berteraskan Perlembagaan Persekutuan selain mengkritik sekeras-kerasnya DAP yang masih tidak memberi sebarang respon terhadap kesungguhan parti sekutunya, PAS, untuk melaksanakan hukum hudud.

Dalam pada itu, mereka turut menyokong penuh program transformasi di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan menyeru rakyat memilih.

Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang jika mahu program itu diteruskan.

Resolusi ekonomi pula meminta kerajaan memperuntukkan lebih banyak pinjaman faedah rendah kepada peniaga dan pengusaha industri kecil dan sederhana serta memberikan subsisi kepada golongan belia bagi membantu mereka membeli rumah dan kenderaan pertama.

Di bawah bidang pendidikan pula, perwakilan melahirkan harapan supaya pandangan masyarakat Cina diambil kira dalam perancangan Pelan Tindakan Pendidikan bagi memastikan pendidikan pelbagai aliran mendapat jaminan dan ruang perkembangannya.

Dalam pada itu, mereka turut menyambut baik penubuhan Sekolah Menengah Chong Hwa Kuantan dan menyeru komuniti Cina untuk memandang penubuhannya secara positif selain mengumumkan setiap peringkat Pemuda MCA akan membantu mencapai sasaran kutipan derma RM1juta bagi pembinaannya.

Selain itu, perwakilan juga mencadangkan agar Polis Diraja Malaysia (PDRM) memperkasakan Jabatan Siasatan Jenayah serta menggerakkan Pasukan Simpanan Persekutuan dan Pasukan Gerak Am untuk terlibat sama dalam aktiviti rondaan bit dan banteras jenayah secara menyeluruh. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain