Langkah Baru KWSP Beri Manfaat Besar - Semasa | mStar

Langkah Baru KWSP Beri Manfaat Besar

PETALING JAYA: Ahli KWSP yang telah mencapai umur 50 tahun tetapi tidak mahu mengeluarkan semua jumlah wang yang berhak dikeluarkan dalam Akaun 2 boleh mengeluarkannya mengikut jumlah yang perlukan, bila-bila masa, dalam sekali pengeluaran.

Ia adalah satu proses yang mudah di mana ahli hanya perlu mengemukakan kad pengenalan dan buku akaun bank yang sah di mana-mana pejabat KWSP.

Biasanya, ahli mengambil jumlah penuh yang terdapat dalam Akaun 2, yang mewakili 30 peratus daripada jumlah simpanan mereka, apabila mereka mencecah 50 umur tahun.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bagaimanapun, terdapat permintaan oleh ahli-ahli untuk membuat pengeluaran separa untuk menyelesaikan bil-bil dan juga untuk pergi bercuti.

F.L. Lim berkata apabila dia berusia 50 tahun, dia mempunyai kira-kira RM100,000 di bawah Akaun 2.

"Saya mahu untuk menyimpan sebahagian wang di situ supaya mendapat dividen berdasarkan jumlah simpanan yang tinggi," katanya. "Tetapi saya ingin mengambil sebahagian daripadanya untuk menyelesaikan pinjaman kereta dan pergi bercuti ke New Zealand.

"Saya gembira apa yang saya tidak boleh lakukan dua tahun lalu, boleh saya lakukan sekarang."

Pengurus Besar Perhubungan Awam Nik Affendi Jaafar berkata tawaran pilihan disediakan baru-baru ini berikutan maklum balas daripada ahli-ahli yang ingin menyimpan sebahagian besar simpanan mereka dengan KWSP supaya dapat menikmati dividen tahunan yang melebihi kadar deposit tetap bank.

Beliau bagaimanapun menegaskan, ahli-ahli perlu sedar bahawa ini adalah satu pilihan yang perlu dibuat sekali sahaja.

"Oleh itu, mereka mesti mempertimbangkan semua pilihan mereka dengan sebaiknya sebelum membuat pengeluaran," tambah beliau.

Di bawah Akaun 1, simpanan adalah bagi tujuan persaraan dan tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya sebelum umur 55 tahun, melainkan hilang upaya, meninggalkan negara atau meninggal dunia (pembayaran akan dibuat kepada penama / waris).

Di bawah Akaun 2, simpanan bertujuan untuk persediaan awal bagi persaraan yang selesa. Pengeluaran penuh / separa dibenarkan sebelum umur 55 tahun untuk tujuan memiliki sebuah rumah (bayaran muka untuk rumah pertama); menyelesaikan baki pinjaman perumahan untuk pembiayaan rumah pertama, pendidikan untuk ahli dan kanak-kanak; dan perbelanjaan perubatan.

Dengan pilihan baru ini, ahli-ahli berumur 50 tahun ke atas juga dapat membiayai pendidikan anak-anak mereka tanpa perlu memfailkan semua dokumen yang diperlukan di bawah skim pengeluaran pendidikan.

Bekas pekerja kilang A. Ramayee, 52, gembira apabila dia kini boleh membayar pendidikan kolej anak perempuannya.

"Sekurang-kurangnya sekarang saya boleh mempertimbangkan mengambil jumlah tertentu manakala meninggalkan bakinya berkembang."

Pengurus pemasaran CS Liew, 50, berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada golongan berusia 50-60 kerana mereka boleh mengawal berapa banyak wang yang mereka boleh dapatkan semula pada umur tertentu.

"Sekarang kita boleh memilih untuk mengambil jumlah separa bukannya 30 peratus, saya boleh berbelanja besar untuk bercuti dan masih menyimpan baki simpanan sehingga saya mengeluarkannya selepas bersara."

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.