KPT Tolak 20 Permohonan Tubuh IPTS - Semasa | mStar

KPT Tolak 20 Permohonan Tubuh IPTS

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menolak 20 daripada 46 permohonan untuk menubuhkan institut pengajian tinggi swasta (IPTS) bertaraf kolej pada tahun lalu kerana tidak menepati syarat yang ditetapkan.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata KPT sentiasa melaksanakan pemantauan secara berkala melalui operasi tertentu bagi memastikan kualiti penubuhan sesebuah IPTS di Malaysia mencapat tahap yang ditetapkan.

"Setiap IPTS yang diluluskan dan didaftarkan dibawah KPT tertakluk dibawah peruntukan Akta IPTS atau Akta 55 dan peraturan dibawahnya.

"Penubuhan IPTS tidak dibuat sewenangnya tetapi melalui tapisan yang ketat. Hanya IPTS yang benar-benar layak sahaja diluluskan penubuhannya," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Khamis.

Beliau menjawab soalan Datuk Sapawi Ahmad (BN-Sipitang) yang ingin mengetahui mengenai langkah yang di ambil KPT dalam mengawal penubuhan IPTS di negara ini.

Selain itu Saifuddin berkata, beberapa operasi telah dilaksanakan seperti Ops Matang, Ops Antarabangsa, Ops Kejurawatan, Ops Klinikal dan Ops Kelayakan masuk bagi mengawal kualiti mengikut piawaian ditetapkan kementerian.

"Sebanyak 150 buat IPTS dilawati setiap tahun. Melalui Ops Weeding out 2010, sebanyak 27 IPTS telah dibatalkan penubuhannya dan 15 lagi dibatalkan pendaftarannya. KPT sentiasa mengadakan program kerjasama dengan IPTS sebagai salah satu langkah pencegahan," katanya.

Tambah beliau, pada tahun 2011 jumlah itu berkurang kerana lebih banyak IPTS menepati syarat yang ditetapkan.

Jelasnya, setakat Ogos 2012 terdapat 506 buah IPTS yang berdaftar dengan KPT.

Katanya, daripada jumlah tersebut, sebanyak 34 buah IPTS bertaraf universiti, kolej universiti (21), kampus cawangan universiti luar negara (6) dan 413 buah masih aktif.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain