Siasat Secara Adil, Menyeluruh Tanpa Dipengaruhi Hujah Pembangkang - NFCorp - Semasa | mStar

Siasat Secara Adil, Menyeluruh Tanpa Dipengaruhi Hujah Pembangkang - NFCorp

PETALING JAYA: Peguam Negara digesa menjalankan siasatan secara adil dan menyeluruh terhadap dakwaan berlakunya perlanggaran dalam National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp).

Pengerusi NFCorp Datuk Seri Dr Mohd salleh Ismail berkata siasatan juga perlu dibuat tanpa dipengaruhi hujah-hujah politik pembangkang.

"Kami menggesa Peguam Negara untuk bertindak adil dan tidak terpengaruh dengan hujah-hujah politik pembangkang, serta menjalankan penyiasatan berdasarkan fakta-fakta yang telah diusulkan oleh Ketua Audit negara di dalam Laporan 2010 beliau," katanya menerusi satu kenyataan media yang dikeluarkan, Rabu.

Kenyataan dibuat selepas Laporan Ketua Audit Negara 2011 berkaitan NFCorp yang menyatakan bahawa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Kementerian Kewangan dan Jabatan Peguam Negara sedang mengkaji kemungkinan untuk mengambil tindakan sivil terhadap NFCorp.

Dr Mohd salleh turut meminta Peguam Negara menjalankan siasatan terhadap perlanggaran pertama yang didakwa dilakukan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani selepas penangguhan dilakukan terhadap pembinaan Pusat Penyembelihan Berkualiti Eksport (Export Quality Abattoir - EQA) yang mampu menyembelih 350 ekor lembu sehari.

"Penangguhan ini telah memberi impak terhadap jumlah pengeluaran daging lembu, penangguhan terhadap pembinaan kemudahan-kemudahan berkaitan seperti kilang makanan ternakan dan loji bio gas," katanya.

Beliau berkata penangguhan terhadap Entrepreneur Development Programme (EDP) juga memberi kesan kerana ia turut bergantung kepada EQA.

Menurut laporan audit negara, kerajaan sedang menimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap NFCorp untuk mendapatkan kembali pinjaman mudah bernilai RM250 juta yang diberikan kepada syarikat tersebut.

Selain itu, projek tersebut yang dijalankan di Gemas, Negeri Sembilan juga sedang dikaji semula oleh kerajaan.

Mahkamah Sesyen, Kuala Lumpur telah menetapkan 5 November ini sebagai tarikh perbicaran terhadap Dr Mohamed Salleh yang didakwa atas empat kesalahan rasuah melibatkan RM50 juta wang NFCorp.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain