Sarawak, Sabah Runding Tubuh Syarikat Penerbangan Baru Dengan Kerajaan Persekutuan - Semasa | mStar

Sarawak, Sabah Runding Tubuh Syarikat Penerbangan Baru Dengan Kerajaan Persekutuan

KUCHING: Sarawak dan Sabah masih lagi dalam perundingan dengan kerajaan persekutuan berhubung penubuhan sebuah syarikat penerbangan baru, sebagai anak syarikat Malaysia Airlines (MAS), bagi memperbaiki laluan masuk ke kedua-dua buah negeri itu melalui udara.

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud berkata demikian semasa ditemu bual oleh wartawan asing yang berpangkalan di Doha di luar forum selama dua hari mengenai pelaburan, di ibu negeri Qatar itu minggu lepas.

Beliau berkata, kedua-dua negeri berminat membeli saham majoriti dalam syarikat penerbangan baru itu supaya dapat membuat perancangan lebih awal terhadap laluan masuk udara di samping mahukan lebih kelonggaran dalam kesalinghubungan dengan syarikat penerbangan lain yang memberi perkhidmatan ke rantau tersebut.

"Kedua-dua negeri mahukan laluan yang membolehkan persinggahan di Hongkong, Singapura, Kuala Lumpur dan bandar raya lain untuk mengambil penumpang dari Kuching, Kota Kinabalu dan Brunei Darussalam," katanya.

Taib gembira kerana Sarawak dan Sabah semakin banyak menerima persinggahan syarikat-syarikat penerbangan tambang murah yang menolong mendekatkan lagi hubungan antara Semenanjung Malaysia dengan Sibu, Bintulu, Miri dan Kota Kinabalu.

Beliau mengetuai misi ke Doha untuk menarik pelaburan yang lebih tertumpu kepada pihak berminat di Timur Tengah bagi industri pengeluaran makanan di hab halal seluas 77,000 hektar di Tanjung Manis.

Taib memberi jaminan bahawa kerajaan Sarawak boleh mengatur mendapatkan rakan kongsi teknologi menyertai usaha pembangunan di negeri itu. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain