Laporan Ketua Audit: PAC Akan Panggil 30 Agensi - Semasa | mStar

Laporan Ketua Audit: PAC Akan Panggil 30 Agensi

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) akan memanggil kira-kira 30 agensi dan jabatan kerajaan untuk siasatan lanjut berhubung Laporan Ketua Audit Negara 2011.

Pengerusinya Datuk Seri Azmi Khalid berkata langkah itu sebagai mematuhi saranan Jabatan Audit Negara.

"Kita akan kaji dan buat keputusan selepas kita panggil mereka. Buat masa ini kita perlu meneliti dan membaca laporan itu untuk maklumat dan tindakan lanjut Jawatankuasa PAC," katanya pada sidang media di Lobi Parlimen, di sini Isnin.

Beliau yang sebelum itu mendengar penerangan dan taklimat daripada Jabatan Audit Negara berhubung laporan tersebut, berkata agensi terbabit dianggap masih mempunyai kelemahan ketara terutama membabitkan pengurusan kontrak.

"Sebagai contoh, program pembinaan Hospital Kluang, Johor di mana kerja-kerja pembinaan tidak mengikuti spesifikasi dan kualiti yang ditetapkan seperti kelewatan lebih setahun untuk disiapkan. Ini projek lama yang dilaksanakan tetapi baru diaudit," katanya.

Azmi berkata PAC juga akan mendapatkan maklum balas daripada agensi atau jabatan yang ada "masalah kecil".

Dalam pada itu, PAC mendapati ada peningkatan dari segi pengurusan prestasi kewangan agensi dan jabatan kerajaan.

Jabatan persekutuan yang mendapat penarafan "Sangat Baik" atau empat bintang meningkat dari 43 (2010) kepada 45 kali ini dan paling ketara prestasi jabatan peringkat negeri yang meningkat dari 34 kepada 66 jabatan bagi tempoh sama, katanya.

Sementara itu, pada sidang media yang sama, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang mahu ketua jabatan dan agensi agar tidak melakukan kesilapan sama setiap tahun.

Laporan Ketua Audit Negara mengenai penyata kewangan dan aktiviti Kerajaan Persekutuan, Badan Berkanun Persekutuan dan Kerajaan-kerajaan Negeri tahun lepas dibentangkan di Parlimen hari ini, selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lima Lelaki Ditahan Samun Kilang Tembaga

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain