Ibu Tunggal Saman Polis Dan Kerajaan Kerana Ditembak - Semasa | mStar

Ibu Tunggal Saman Polis Dan Kerajaan Kerana Ditembak

KUALA LUMPUR: Seorang ibu tunggal yang ditembak di paru-paru oleh polis tiga tahun lalu dan terselamat telah menyaman Ketua Polis Negara dan kerajaan.

Dia berkata polis melepaskan tembakan kepadanya tanpa justifikasi.

Norizan Salleh, 32, juga menamakan pegawai yang didakwa menembaknya, Mohd Firdaus, dan ketua polis Sentul, masing-masing sebagai defendan.

Dia memfailkan saman itu melalui peguam N. Surendran dan Latheefa Koya, di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin.

Dalam pernyataan tuntutan, Norizan berkata, pada pukul 4 pagi 30 Oktober 2010, polis peronda menghampiri kereta di mana pada ketika itu dia adalah penumpang dan Mohd Firdaus tiba-tiba melepaskan tembakan, mencederakan pergelangan tangan, lengan dan dada.

Apabila kereta itu berhenti, dia cuba untuk keluar tetapi telah ditendang kembali masuk ke dalam kereta oleh Mohd Firdaus, dan kemudian dia memijaknya apabila dia merangkak keluar dari kenderaan, katanya.

Dia mendakwa terdapat kira-kira 14 hingga 20 pegawai polis tiba di tempat kejadian.

Dia telah dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL), di mana dia menjalani pembedahan.

Norizan berkata dia juga menjalani pembedahan di Institut Jantung Negara (IJN), di mana peluru telah dikeluarkan daripada paru-parunya.

Pada 11 November 2009, dia membuat laporan di balai polis Kepong, mendakwa defendan telah melakukan serangan terhadapnya.

Norizan mendakwa tidak melakukan apa-apa jenayah yang akan mewajarkan tindakan itu, sambil menambah polis tidak mengemukakan sebarang pertuduhan terhadapnya dalam tempoh tiga tahun sejak kejadian itu.

Peguam N. Surendran memberitahu pemberita bahawa polis telah gagal untuk mengikut prosedur yang betul apabila cuba menghentikan kenderaan yang dinaiki anak guamnya.

"Polis tidak sepatutnya hanya menembak kereta apabila tiada tanda-tanda bahawa penumpangnya bersenjata. Malah jika mereka mahu menghentikan kereta, mengapa mereka tidak menembak pada tayar, sebaliknya," katanya.

Peguam Latheefa berkata hanya Norizan satu-satunya penumpang yang telah mengemukakan saman kerana dia adalah satu-satunya yang cedera.

Satu laporan perubatan oleh HKL bertarikh 12 Mei 2010 menyatakan bahawa Norizan mempunyai luka tusukan di pergelangan tangan, lengan, lengan kanan dan dada, sambil terdapat peluru dalam paru-parunya.

Norizan menuntut ganti rugi khas sebanyak RM18,326 untuk menampung perbelanjaan perubatan, serta ganti rugi am dan teladan, faedah, kos dan apa-apa ganti rugi yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

"Disebabkan kecederaan ini, saya telah mengalami masalah pernafasan dan tidak boleh membawa objek berat, yang telah menjejaskan keupayaan saya untuk bekerja," kata Norizan, yang kini menganggur.

Dia telah diiringi oleh anaknya Muhammad Nuaim Zuhair, 13, dan bapanya, Salleh Arifin, 62, ketika dia memfailkan saman.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin