Rakyat Malaysia Dipenjara Dua Dekad Di Australia Pulang Ke Pangkuan Keluarga - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Dipenjara Dua Dekad Di Australia Pulang Ke Pangkuan Keluarga

Andrew (kiri) memeluk bapanya yang baru tiba di KLIA, Sepang.
Andrew (kiri) memeluk bapanya yang baru tiba di KLIA, Sepang.

PETALING JAYA: Ia merupakan satu pertemuan yang penuh emosi bagi Liew Chiew Seng yang pulang ke pangkuan keluarga selepas berada di penjara selama dua dekad di Australia atas kesalahan membunuh pakar bedah.

Bagi anaknya, Andrew Liew, ia adalah satu penantian yang panjang.

Dia yang berusia 33 tahun memeluk bapanya ketika lelaki tua melangkah masuk ke dalam dewan ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) awal pagi Sabtu.

Andrew, yang berada di sana untuk menjemput bapanya pulang ke rumah berkata sudah dua tahun tidak melihat bapanya.

"Saya amat teruja dia akan menjadi sebahagian daripada ahli keluarga kami sekali lagi.

"Dia telah menerima hukuman atas kesalahannya dan keluarga kami mahu meletakkan masa lalu di belakang dan meneruskan hidup untuk masa hadapan," katanya kepada pemberita.

Andrew berkata, keluarganya telah menghadapi masa yang sukar sejak 21 tahun yang lalu, sambil menambah bahawa bapanya telah menunjukkan penyesalan atas apa yang dia telah lakukan.

"Kami gembira dia pulang ke rumah dan dapat menghadiri majlis perkahwinan adik perempuan saya minggu depan," katanya.

Liew, 69, dijatuhi hukuman penjara kerana menembak mati Dr Victor Chang semasa cubaan memeras ugut pada 1991.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Alias ​​Ahmad mengesahkan Liew mendarat pada pukul 3.30 pagi.

"Berikutan ketibaannya di KLIA, kami membawanya masuk untuk ditemubual, yang merupakan sebahagian daripada proses deportasi," katanya Sabtu.

Beliau berkata, selepas ditemu bual, Liew telah diserahkan kepada seorang pegawai pengawal perjalanan dari Bukit Aman, yang telah membebaskannya.

Liew sebelum ini dibebaskan dari Pusat Tahanan Long Bay Sydney pada hari Jumaat selepas dihukum 21 tahun daripada 26 tahun penjara.

Bulan lepas, dilaporkan bahawa Lembaga Parol New South Wales bersetuju membebaskan Liew, yang mempunyai penyakit Parkinson, selepas peguamnya berhujah bahawa dia sudah tidak sihat dan tidak mampu untuk kembali ke Malaysia tidak lama lagi.

Liew adalah salah seorang daripada dua lelaki yang disabitkan dalam pembunuhan itu.

Phillip Choon Tee Lim, yang menyediakan senjata, juga dipenjara atas pembunuhan itu dan telah diberi parol dan dihantar pulang ke Malaysia pada tahun 2010 selepas 18 tahun dihukum di penjara.

Dr Chang mempunyai reputasi antarabangsa terhadap perintis kaedah pemindahan jantung dan telah ditembak mati berhampiran rumahnya di Sydney.

Artikel Sebelum

PPP Intai Dua Kerusi Gerakan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain