Penganalisis Sifatkan Bajet Alternatif Pembangkang Tidak Mampan - PM - Semasa | mStar

Penganalisis Sifatkan Bajet Alternatif Pembangkang Tidak Mampan - PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penganalisis menyifatkan bajet alternatif pembangkang tidak dapat bertahan dari segi kredibiliti dan kemampanannya.

Beliau berkata, bajet alternatif yang diperkenalkan oleh Pakatan Rakyat tidak mendapat tumpuan terutama di kalangan penganalisis.

“Mereka merasakan bajet itu tidak dapat dipertahankan dari segi kredibiliti dan juga kemampanannya untuk melaksanakan segala yang dijanji yang telah dimuatkan.

“Sebabnya ia membawa kesan dan kemudaratan yang besar terhadap keutuhan kewangan kerajaan dan keyakinan terhadap ekonomi negara,” katanya kepada para pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) Menara Dato’ Onn di sini, malam Jumaat.

Najib berkata, Dewan Tertinggi BN berpendapat bahawa Bajet 2013 yang dibentangkan oleh beliau di Dewan Rakyat, Parlimen pada 28 September lalu mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

“Dewan Tertinggi BN berharap agar pelaksanaannya diberi penelitian sebaik-baiknya supaya rakyat dapat memanfaatkan sepenuhnya,” katanya.

Beliau menambah, kerajaan akan terus memberi penjelasan kepada rakyat mengenai 111 cadangan yang dikatakan inisiatif dan akan dilaksanakan oleh kerajaan untuk menepati semua janji yang dibuat kepada rakyat.

Bajet 2013 yang bertemakan "Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati", merangkumi lima fokus utama selaras dengan slogan "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" yang menjadi tonggak pentadbiran beliau.

Lima fokus itu ialah Merangsang Aktiviti Pelaburan, Memperkasa Pendidikan dan Latihan, Membudaya Inovasi, Meningkat Produktiviti, Konsolidasi Fiskal danMempercekap Penyampaian Perkhidmatan Awam dan Mensejahterakan Rakyat.

Bajet 2013 berjumlah RM251.6 bilion berbanding RM232.8 bilion yang diperuntukkan dalam Bajet 2012.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Peluang Saksikan Resepsi Chong Wei

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain