Lebih Ramai Guru Bahasa Inggeris Tahun Depan - Muhyiddin - Semasa | mStar

Lebih Ramai Guru Bahasa Inggeris Tahun Depan - Muhyiddin

JOHOR BAHARU: Malaysia akan menerima lebih ramai guru-guru Bahasa Inggeris dari Amerika Syarikat pada tahun depan, selaras dengan usaha Pelan Transformasi Pendidikan Nasional yang mahu meningkatkan tahap penguasaan bahasa itu di kalangan murid-murid.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, 25 guru Bahasa Inggeris daripada Amerika Syarikat akan berkhidmat di Malaysia tahun depan, penambahan daripada sejumlah 50 guru tahun ini.

"Dua puluh lima lagi guru Bahasa Inggeris dari Amerika Syarikat akan membantu murid-murid kita tahun depan. Kita sememangnya mahukan lebih ramai (guru Bahasa Inggeris dari Amerika Syarikat), tetapi mereka hanya mampu menghantar setakat itu," katanya pada Sabtu.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan Guru Muda 1 Malaysia di Pusat Kokurikulum Jabatan Pelajaran Negeri Johor, di sini.

Muhyiddin berkata, kajian kementerian menunjukkan penggunaan guru-guru Bahasa Inggeris dari Amerika Syarikat itu berjaya meningkatkan tahap penguasaan bahasa itu di kalangan murid-murid.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebuh Raya Besraya Sesak Akibat Banjir Kilat

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel