MB Selangor Digesa Dedahkan Kos Pembenihan Awan - Semasa | mStar

MB Selangor Digesa Dedahkan Kos Pembenihan Awan

SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) Selangor mendakwa tindakan pembenihan awan yang akan dilaksanakan oleh kerajaan negeri Selangor adalah bukti negeri itu berhadapan dengan krisis air yang serius.

Justeru, Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed menggesa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan kos pembenihan awan tersebut.

“Kita lihat kerajaan negeri terdesak sebab itu mereka terpaksa buat pembenihan awan apabila bacaan di Empangan Sungai Selangor mencatatkan bacaan 56 peratus. Bukannya melimpah ruah seperti yang didakwa oleh kerajan negeri sebelum ini.

“Justeru, kita mahu penjelasan sebenar mengenai kos pembenihan awan ini da adakah ia merupakan penyelesaian jangka masa panjang,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Bangunan Umno Selangor pada Khamis.

Beliau berkata paras air yang surut di Empangan Sungai Selangor secara jelas membuktikan bahawa kerajaan negeri tidak boleh terus menerus bergantung kepada sumber air daripada empangan.

“Keadaan ini akan jadi lebih buruk apabila tiba musim kemarau yang panjang kerana penggunaan yang sangat tinggi ketika itu. Perlu ada penyelesaian alternatif yang mampu memastikan bekalan air sentiasa mencukupi.

“Sumber air yang mencukupi secara tidak langsung memberi kenyakinan kepada pelabur asing untuk terus melabur di Selangor. Adakah exco dan menteri besar tidak memikirkan impak ekonomi kepada Selangor jika berlaku krisis di negeri ini,” katanya.

Mohd Zin yang juga Ahli Parlimen Sepang berkata sekiranya tindakan pembenihan awan kerap dilakukan untuk menangani masalah air, pelabur luar akan mula tidak yakin dengan kemampuan Selangor membekalkan kemudahan bertaraf dunia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain