Penduduk Dakwa Tanah Di Cameron Highland Diteroka Secara Berleluasa - Semasa | mStar

Penduduk Dakwa Tanah Di Cameron Highland Diteroka Secara Berleluasa

Tanah kerajaan yang dibersihkan secara haram di Mensun Valley berhampiran Brinchang, Cameron Highlands diambil oleh Persatuan Alam Sekitar Serantau Cameron Highlands (REACH) sebagai bukti.
Tanah kerajaan yang dibersihkan secara haram di Mensun Valley berhampiran Brinchang, Cameron Highlands diambil oleh Persatuan Alam Sekitar Serantau Cameron Highlands (REACH) sebagai bukti.

CAMERON HIGHLANDS: Aktiviti pembersihan tanah sedang dijalankan secara berleluasa di beberapa kawasan hutan rizab di sini, menurut penduduk-penduduk berhampiran.

Sebagai tindak balas terhadap aduan mereka, Pejabat Daerah menjalankan serbuan dan merampas jentera berat, termasuk jengkaut.

Penduduk berkata penebangan pokok secara berleluasa dilakukan dalam empat bulan lepas terutamanya.

K. Rengasamy, 58, berkata: "Daripada apa yang saya perhatikan, kira-kira 12 hektar tanah telah dibersihkan."

Seorang lagi penduduk Oh Peng, 58, berkata penebangan pokok telah menjejaskan bekalan air ke rumah.

R. Subramaniam, 51, bimbang bahawa cerun yang terdedah akan mengalami hakisan semasa cuaca buruk.

ADUN Tanah Rata Datuk Ho Yip Kap berkata pembersihan tanah berlaku secara berleluasa, tetapi tidak tahu ia menyalahi undang-undang.

Beliau, bagaimanapun, bimbang tentang kesan dan akibat daripada aktiviti tersebut.

"Dengan musim hujan yang semakin dekat, kita tidak mahu berlaku tanah runtuh dan air sungai berkelodak," katanya.

Ahli Parlimen Cameron Highlands Datuk S.K. Devamany berkata penerokaan tanah secara haram berleluasa di kawasan itu, dan semua pihak harus bertemu dan tampil dengan strategi untuk menangani situasi ini.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dalam reaksinya berkata beliau telah mengarahkan pegawai daerah Cameron Highlands untuk memeriksa dakwaan tersebut.

"Jika ia benar (bahawa tanah di kawasan hutan simpan sedang ditebang), saya mahu pihak berkuasa berkenaan menyelesaikan perkara itu secepat mungkin," katanya.

Pegawai Daerah, Datuk Ahmad Daud berkata tapak di Blue Vallley telah diserbu tiga minggu lalu dan jentera berat telah dirampas.

Beliau menambah: "Mereka menjalankan kerja pada waktu malam, dan kita kekurangan tenaga kerja. Mereka membersihkan tanah yang jelas jauh di dalam hutan dan apabila pegawai-pegawai kita tiba di lokasi, mereka telah tiada. "

Ahmad berkata beberapa kawasan hutan berada di bawah bidang kuasa Jabatan Perhutanan, sambil menambah bahawa "kita akan bertindak jika aktiviti haram dikesan pada tanah kerajaan negeri".

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel