Kes PKFZ: Dr Ling Kemuka Representasi Timbang Semula Pertuduhan

KUALA LUMPUR: Peguam Wong Kian Kheong, yang mewakili Tun Dr Ling Liong Sik dalam perbicaraan kes Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa pihaknya akan mengemukakan satu representasi bagi memohon pendakwaan menimbang semula tiga pertuduhan ke atas bekas Menteri Pengangkutan itu.

Wong berkata representasi itu dibuat berikutan keterangan saksi pembelaan keempat iaitu bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini dan semalam.

Hakim Datuk Ahmadi Asnawi kemudian menangguhkan perbicaraan kes itu dan menetapkan 4 Dis untuk sebutan. Dr Ling didakwa menipu kerajaan Malaysia apabila tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 skp (sekaki persegi) iaitu RM1,088,456,000 sedangkan beliau tahu Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), dalam menentukan nilai kadar RM25 skp, telah mengambil kira kadar kupon/faedah.

Dia juga didakwa atas dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling, yang menjadi Menteri Pengangkutan selama 17 tahun mulai 1986, didakwa melakukan semua kesalahan di tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 25 September dan 6 November 2002. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

481,424 Calon Duduki PMR Esok

Artikel Lain

Gempar kereta rempuh pagar Masjidil Haram