Kes Saman Teresa Selesai Selepas Utusan & Chamil Mohon Maaf - Semasa | mStar

Kes Saman Teresa Selesai Selepas Utusan & Chamil Mohon Maaf

KUALA LUMPUR: Saman fitnah RM30 juta yang difailkan Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok Suh Sim terhadap kolumnis Utusan Malaysia Datuk Chamil Wariya dan Utusan Melayu Sdn Bhd diselesaikan kedua-dua defendan memohon maaf secara terbuka kepada ahli politik itu.

Kedua-dua kenyataan maaf dibacakan di mahkamah terbuka oleh peguam Zalil Mohd Mess yang mewakili Chamil, yang juga Ketua Eksekutif Institut Akhbar Malaysia dan T.K.B. Mohana Kumar yang mewakili Utusan Melayu, sebagai sebahagian daripada penyelesaian di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Dr Hamid Sultan Abu Backer.

Peguam Kok, S.N.Nair memaklumkan mahkamah bahawa berdasarkan terma penyelesaian, defendan pertama (Chamil) perlu membaca permohonan maaf itu di mahkamah terbuka tanpa sebarang perintah atau kos.

Bagaimanapun, defendan kedua (Utusan Melayu) perlu membaca permohonan maaf itu dan membayar kos RM50,000 kepada Anggota Parlimen itu dan juga menerbitkan permohonan maaf itu dalam halaman sastera Mingguan Malaysia.

Dalam saman yang difailkan pada 12 Dis, 2008, Kok, yang juga exco kerajaan negeri Selangor, menamakan Chamil, penyumbang artikel bertajuk "Politik Baru YBJ" dan Utusan Melayu Sdn Bhd, yang menerbitkan artikel itu, sebagai defendan. Kok mendakwa artikel dalam Mingguan Malaysia itu secara tidak langsung menunjukkan bahawa beliau adalah seorang politik yang anti-Islam dan anti-Melayu. Terdahulu Zalil semasa membacakan permohonan maaf itu berkata anak guamnya ingin menjelaskan bahawa karya fiksyen genre cerpen yang tersiar dalam akhbar Mingguan Malaysia itu bukan lagi karya aslinya dan sebilangan watak dalam cerpen itu telah diubah dan tidak sama dengan watak-watak tertentu dalam karya asalnya.

Zalil berkata segala pindaan yang dilakukan bukan sahaja tidak mendapat persetujuan Chamil malah beliau juga tidak dihubungi atau dimaklumkan langsung.

Sementara itu, Mohana membantah kenyataan Chamil yang dimasukkan dalam permohonan maaf itu dan meminta mahkamah merekodkannya.

Ketika membacakan permohonan maaf itu, Mohana berkata dalam melaksanakan hak sebagai penerbit akhbar Mingguan Malaysia, pihaknya telah menukar beberapa nama dalam skrip asal cerpen itu tanpa mengubah jalan ceritanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain