Rasuah: Bekas Pegawai TLDM Dipenjara Sehari, Didenda RM45,000 - Semasa | mStar

Rasuah: Bekas Pegawai TLDM Dipenjara Sehari, Didenda RM45,000

KUALA LUMPUR: Seorang bekas pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berpangkat leftenan komander pada Jumaat dihukum penjara sehari dan denda RM45,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan rasuah, tahun lepas.

Nor Fyadzillah Mohd Taha, 30, dilihat menangis teresak-esak ketika Hakim Rozilah Salleh menjatuhi hukuman itu terhadapnya.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh dipenjara setahun sekiranya gagal membayar denda tersebut. Bagaimanapun, Nor Fyadzillah membayar denda itu.

Nor Fyadzillah, yang sebelum ini bertugas di Cawangan Pembangunan Manusia TLDM, didakwa secara rasuah bersetuju menerima suapan wang tunai RM9,000 daripada seorang kontraktor, Mustafa Shah Abdul Hamid sebagai dorongan kerana memilih syarikat Mustafa untuk menjalankan kursus-kursus yang dianjurkan oleh pihak TLDM.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Sekinchan Ikan Bakar, Centrum Setiawangsa, Jalan Setiawangsa 8, Taman Setiawangsa di sini pada 1.20 pagi, 22 Julai 2011.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16 (a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, atau mana yang lebih tinggi.

Pegawai Pendakwa Wan Ahmad Nizam Wan Omar dari SPRM memohon mahkamah mengenakan hukuman setimpal terhadap tertuduh kerana walaupun mahkamah mengambil kira faktor pengakuan bersalahnya, hukuman yang termaktub adalah penjara dan denda.

Peguam Dir Kheizwan Kamaruddin yang mewakili Nor Fyadzillah, memohon hukuman ringan kerana anak guamnya kini tidak bekerja dan sedang melanjutkan pelajaran di sebuah universiti tempatan selain mempunyai seorang anak perempuan berusia lima tahun dan ibu yang menghidap penyakit diabetes. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"