Pro-Mahasiawa Kuasai UIAM - Semasa | mStar

Pro-Mahasiawa Kuasai UIAM

PETALING JAYA: Keputusan Pilihan Raya Kampus (PRK) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) menyaksikan kumpulan Pro-Mahasiswa menguasai Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bagi sesi 2012/2013 apabila calon kumpulan itu memenangi 26 daripada 31 kerusi yang dipertandingkan.

Sementara baki lima lagi kerusi yang dipertandingkan dimenangi calon antarabangsa.

Proses pengundian semula yang berlangsung pada Selasa hanya membabitkan 29 kerusi iaitu 18 bagi kampus induk UIAM di Gombak manakala 11 kerusi lagi di kampus Kuantan.

Dua lagi kerusi sebelum ini diumumkan menang tanpa bertanding iaitu calon daripada Kuliaah Perubatan bagi kampus Kuantan.

Dekan Bahagian Pembangunan dan Perhubungan Pelajar UIAM, Dr Akmal Khuzairy Abd Rahman berkata, proses pengundian semula yang diadakan secara manual bagi kedua-dua kampus berjalan lancar tanpa sebarang insiden tidak diingini berlaku.

Bagaimanapun katanya, peratusan keluar mengundi yang direkodkan merosot iaitu hanya 69 peratus berbanding pengundian kali pertama pada 25 September lepas iaitu 75 peratus.

"Walaupun prosesnya berjalan dengan baik, tapi peratus keluar mengundi sedikit merosot berbanding sebelum ini.

"Pihak universiti harapkan barisan kepimpinan baru MPP ini dapat menjalankan tanggungjawab mereka dengan sebaiknya terutamanya berkaitan kebajikan pelajar sendiri," katanya kepada mStar Online.

UIAM sebelum ini terpaksa membatalkan keputusan PRK universiti itu dan mengadakan proses undian semula apabila sistem e-pengundian yang digunakan sebelum ini menghadapi masalah teknikal.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

R&R Plus Tawar Sarapan MR1M

Artikel Berkaitan

Artikel Lain