Pilihanraya Kampus: Pro-M Mahu Empat Pemenang Di UM Dibatalkan - Semasa | mStar

Pilihanraya Kampus: Pro-M Mahu Empat Pemenang Di UM Dibatalkan

PETALING JAYA: Pro-Mahasiswa (Pro-M) Universiti Malaya (UM) mahu empat pemenang pilihanraya kampus tersebut dibatalkan termasuk seorang lagi yang bakal bertanding pada Jumaat.

Pengerusi Pro-Mahasiswa UM, Syis Abdul Kadir mendakwa calon-calon tersebut berada dalam peringkat akhir pengajian dan tidak layak bertanding.

"Perlembagaan universiti itu menyatakan bahawa 'ahli Undergraduates' Majlis Perwakilan dan pemegang jawatan hendaklah dipilih untuk satu tahun.

"Ini bermakna bahawa pelajar-pelajar ini tidak layak untuk menjadi wakil kerana mereka akan menamatkan pengajian mereka selepas peperiksaan akhir iaitu pada bulan Jun.

"Kami menggesa naib canselor untuk membatalkan kelayakan calon-calon ... kami juga bersedia untuk mengheret kes ini ke mahkamah jika universiti tidak memberi respons positif, "katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Pilihanraya kampus UM yang dilakukan pada 25 September, Pro-Mahasiswa menawan 20 kerusi manakala 19 kerusi dimenangi Pro-Aspirasi dan calon bebas memenangi dua kerusi, sementara dua kerusi lagi masih belum diketahui.

Universiti akan mengadakan pemilihan semula bagi kedua-dua kerusi pada Jumaat dan mengumumkan keputusan akhir pemilihan keseluruhan pada hari yang sama.

Ketika dihubungi, Syis berkata Pro-Mahasiswa akan melalui prosedur universiti bagi membantah keputusan pilihanraya tersebut.

"Kami telah membantah perkara ini semasa pencalonan dilakukan, tetapi tidak berjaya.

"Kali ini pentadbiran telah berjanji untuk mengadakan prosiding dengan jawatankuasa rayuan untuk mendengar bantahan kami, tetapi tidak dilayan," katanya.

Artikel Sebelum

PETIKAN MENARIK DALAM UCAPAN BELANJAWAN 2013

Artikel Berikut

PM Mula Bentang Bajet 2013

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!