Insentif Belanjawan 2013 Galak Lebih Ramai Rakyat Guna Pengangkutan Awam - Semasa | mStar

Insentif Belanjawan 2013 Galak Lebih Ramai Rakyat Guna Pengangkutan Awam

KUALA LUMPUR: Pelbagai kemudahan dan penambahbaikan kuantiti dan kualiti pengangkutan awam di bawah Belanjawan 2013 menggalak orang ramai menggunakan pengangkutan awam sebagai pilihan utama pengangkutan.

Menegaskan demikian Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, perkembangan sedemikian akan membantu mengurangkan kesesakan lalu-lintas di bandar.

Sebagai contoh, katanya, sempena terlancarnya RapidKuantan tidak lama lagi, diskaun 50 peratus bagi tambang komuter Keretapi Tanah Melayu (KTM) diberikan kepada warganegara berpendapatan RM3,000 dan ke bawah.

Kemudahan itu kini dinikmati golongan kelainan upaya, pesara dan pelajar.

Di samping itu, rebat RM10,000 diberi dan kadar faedah dua peratus dikenakan ke atas pinjaman bas baru kepada pengusaha bas, kata Syed Hamid mengulas Belanjawan 2013 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat.

Selain itu, kerajaan turut menyediakan peruntukan bagi skim perlindungan insurans kepada semua murid yang menggunakan khidmat bas sekolah.

Najib mengumumkan sistem pengangkutan RapidKuantan akan dilancarkan pada 1 Disember bagi menyediakan perkhidmatan bas berkualiti di Kuantan.

Katanya, Syarikat Prasarana Negara Berhad juga dalam proses untuk memperluaskan perkhidmatan ini di bandar lain seperti Ipoh, Seremban, Kuching dan Kota Kinabalu ekoran kejayaan RapidKL dan RapidPenang.

Sementara itu, pihak Syarikat Prasana Negara Berhad berbesar hati diberi kepercayaan oleh kerajaan untuk mengendalikan operasi bas awam di negeri-negeri lain termasuk di Kuantan.

Pengarah Urusan Kumpulan syarikat itu, Datuk Shahril Mokhtar berkata, pihaknya akan menggunakan segala kepakaran, pengalaman dan pengetahuan sepanjang mengendalikan RapidKL dan RapidPenang dalam menjalankan operasi RapidKuantan.

Naib Presiden Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Siti Rahayu Zakaria berkata, pemberian diskaun tambang itu menggalakkan lebih ramai orang menggunakan pengangkutan awam. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain