258 Pelajar Orang Asli Dapat Tempat Di Universiti - Semasa | mStar

258 Pelajar Orang Asli Dapat Tempat Di Universiti

KUALA LUMPUR: Seramai 258 pelajar masyarakat Orang Asli berjaya mendapat tempat di universiti untuk melanjutkan pengajian dalam pelbagai bidang bagi kemasukan 2012 sehingga September.

Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Hassan Malik berkata dahulu, masyarakat Orang Asli buta huruf namun kini mereka termasuk dalam golongan terpelajar, memiliki ijazah sehingga mempunyai kerjaya profesional.

"247 pelajar Orang Asli berjaya mendapat tempat untuk melanjutkan pelajaran dalam pelbagai bidang pengajian di IPTA seluruh Malaysia.

"11 lagi di Autralia, Ireland, Kanada, India, Indonesia dan Rusia iaitu lapan Ijazah Sarjana Muda, dua Ijazah Sarjana dan seorang Ijazah Doktor Falsafah (PhD)," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Beliau berkata kejayaan itu membuktikan kerajaan yang memerintah hari ini tidak meminggirkan masyarakat Orang Asli serta membawa mereka keluar dari dunia kemunduran dan kemiskinan.

Terdahulu, Hassan menyampaikan sijil kepada 41 graduan pada Majlis Graduasi Pelajar Program Latihan Kemahiran dan Kerjaya (PLKK) iaitu program kerjasama antara kementerian dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Jabatan Pembangunan Kemahiran serta penglibatan syarikat pengendali latihan kemahiran swasta.

Majlis ini merupakan satu pengiktirafan kepada hasil rekaan serta ciptaan pelajar Orang Asli yang berjaya menamatkan kursus Rekaan Fesyen dan Hiasan Dandanan Rambut di bawah PLKK. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia