Tibi Di Perak Terkawal - Kementerian Kesihatan - Semasa | mStar

Tibi Di Perak Terkawal - Kementerian Kesihatan

KUALA LUMPUR: Kehebohan mengenai kes penyakit Tibi (TB)di Perak baru-baru ini tidak seharusnya mencetuskan suasana panik, kata Pengarah Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan Dr Chong Chee Kheong.

"Terdapat satu kes dengan seorang pelajar di Perak dikesan menghidap penyakit itu dan telah diberikan rawatan serta merta. "Jabatan Kesihatan telah juga menjalankan interbiu dan mengimbas 22 daripada 34 orang yang telah bersentuhan dengan pelajar itu dan mereka semua diuji negatif TB," kata beliau.

Namun, Dr Chong menasihatkan mereka supaya menjalani pemeriksaan susulan dengan jabatan kesihatan setiap tiga bulan untuk 12 bulan akan datang.

Punca penyakit pada pelajar itu belum dapat ditentukan, katanya pada sidang akhbar bagi mengumumkan mengenai Persidangan Kesatuan Sedunia mengenai Kesihatan Paru-paru di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini, Khamis.

Persidangan lima hari itu bermula 13 November dijangka dihadiri oleh lebih 3,000 perwakilan dari 120 negara.

Mereka akan membincangkan isu-isu dari jenis TB yang tahan ubatan kepada kawalan tembakau dan peningkatan kemungkinan penyakit paru-paru. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain