Jadikan Usaha Tingkatkan Bilangan Rakyat Miliki PhD Agenda Utama - YDPA - Semasa | mStar

Jadikan Usaha Tingkatkan Bilangan Rakyat Miliki PhD Agenda Utama - YDPA

SINTOK: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada Selasa menyuarakan hasrat baginda yang ingin melihat lebih ramai rakyat negara ini berkelulusan ijazah Doktor Falsafah (PhD) sambil menyeru parti-parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) menjadikannya sebagai agenda utama.

"Berbanding sibuk berpolitik, lebih bermanfaat kepada negara jika parti politik dan NGO menjadikan ini sebagai agenda utama mereka.

"Kesedaran perlu diberikan di peringkat kanak-kanak betapa pendidikan boleh mengubah mundur miskin hina seseorang dan betapa penting menguasai bahasa Inggeris dan celik Sains serta Matematik," titah baginda pada Majlis Konvokesyen ke-25 Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini, pada Selasa.

Untuk menjayakan hasrat melahirkan lebih ramai graduan PhD, Tuanku Abdul Halim bertitah semua pihak termasuk badan-badan bukan kerajaan dan parti politik supaya memainkan peranan itu.

Baginda bertitah kebanyakan individu yang mempunyai kelulusan PhD kini berada di Instusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) atau Instusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS).

"Data Kementerian Pengajian Tinggi menunjukkan bilangan staf yang mempunyai PhD di IPTA dan IPTS kini sekitar 7,800 orang, manakala yang memiliki sarjana pula sekitar 20,000 orang," titah baginda.

Terdahulu, baginda berkenan menyampaikan Anugerah Pingat Emas Canselor, Anugerah Pelajaran Diraja, Anugerah Pingat Emas Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) dan Anugerah Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) kepada graduan yang cemerlang. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain