Enam Agensi Buat Kajian Khas Siasat Isu Suaram-Suara Inisiatif - Semasa | mStar

Enam Agensi Buat Kajian Khas Siasat Isu Suaram-Suara Inisiatif

Mohd Naim Daruwish. Foto GLENN GUAN
Mohd Naim Daruwish. Foto GLENN GUAN

KUALA LUMPUR: Satu kajian khas akan dibuat oleh enam agensi bagi menyiasat isu Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dan Suara Inisiatif Sdn Bhd (Suara Inisiatif), kata Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Mohd Naim Daruwish.

Beliau berkata, kajian itu turut melibatkan Bahagian Keselamatan Kementerian Dalam Negeri (KDN), Bahagian Perundangan KDN, Bank Negara Malaysia (BNM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS).

"Isu yang akan dikaji dan disiasat mereka adalah mengenai status Suaram dan penerimaan serta penyaluran dana asing. SSM pula akan terus menyiasat Suara Inisiatif yang didaftarkan di bawah Akta Syarikat 1965.

"Mereka akan mengkaji sama ada terdapat pelanggaran undang-undang dan sekiranya ia di bawah kuasa masing-masing, mereka akan mengambil tindakan," katanya pada sidang media di ibu pejabat SSM di sini, Rabu.

SSM bersama enam agensi terbabit pada pagi Rabu mengadakan perbincangan yang berlangsung selama dua setengah jam mengenai isu Suaram dan Suara Inisiatif.

Mohd Naim berkata, terdapat rumusan yang positif dalam perbincangan mengenai bidang kuasa masing-masing.

"Mana-mana agensi yang berkuasa jika terdapat pelanggaran akan mengambil tindakan sewajarnya.

"Dan kita akan berjumpa dan berbincang semula mengenai kajian yang dilakukan oleh agensi masing-masing dalam tempoh dua minggu lagi," katanya.

Beliau menambah, satu jawatankuasa khas akan ditubuhkan sekiranya terdapat keperluan selepas hasil kajian dan siasatan dibentangkan dalam perjumpaan kedua itu kelak.

ROS dalam satu kenyataannya pada Selasa mengesahkan bahawa Suaram merupakan sebuah pertubuhan tidak berdaftar dan tidak pernah mengemukakan permohonan untuk didaftarkan.

Suaram dilaporkan menerima dana lebih AS$180,000 (558,556) daripada sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Amerika Syarikat iaitu Open Society Institute, yang dipercayai mempunyai kaitan dengan spekulator mata wang, George Soros sepanjang tahun 2007 hingga 2010.

Ketika diminta mengulas timbul dakwaan bahawa siasatan terhadap Suara Inisiatif kerana ia dikaitkan dengan Suaram yang membawa kes dalam pembelian kapal selam Scorpene sehingga ke mahkamah Perancis, Mohd Naim berkata, siasatan dibuat berdasarkan laporan dan aduan yang dikemukakan.

“Kita adalah bebas dan bertindak secara profesional,” katanya.

Beliau menambah, terdapat lebih kurang sejuta syarikat yang berdaftar dengan SSM dan semakan dibuat tetapi tidak melakukannya pada satu-satu masa.

“Apabila timbul laporan atau aduan yang mengatakan akaun dan aktiviti (kaitan antara Suara Inisiatif dan Suaram) meragukan (maka) itulah masanya kita periksa secara terperinci. Jadi, bukanlah kita memilih (dalam siasatan),” katanya.

Suaram sebelum ini dilaporkan dilihat berterusan memihak kepada pembangkang dan sering mendakwa berlakunya rasuah dan penyelewangan dalam pembelian kapal selam Scorpene oleh Malaysia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Finas Sedia Bantu Pengiat Seni Sabah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.