Perolehan Kerajaan Melebihi RM200 Bilion Tahun Ini - Semasa | mStar

Perolehan Kerajaan Melebihi RM200 Bilion Tahun Ini

KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka meraih perolehan lebih daripada RM200 bilion tahun ini, melepasi sasaran awal sebanyak RM187 bilion, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Donald Lim Siang Chai.

Beliau berkata pendapatan tambahan itu akan membolehkan kerajaan menambah bantuan kewangan kepada rakyat, seperti cadangan edisi kedua Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) pada Bajet 2013.

Beliau berkata sehingga Jun 2012, Perbendaharaan merekodkan perolehan berjumlah RM99 bilion.

"Peningkatan itu sebahagian besarnya hasil daripada kutipan cukai yang dipertingkat, sumbangan yang lebih tinggi daripada Jabatan Kastam Diraja Malaysia serta pertumbuhan transaksi hartanah.

"Pihak berkuasa akan terus membanteras aktiviti haram seperti penyeludupan yang akan menambah pendapatan kerajaan," kata Lim kepada pemberita selepas melancarkan Sidang Kemuncak CFO (Ketua Pegawai Kewangan) 2012, di sini Rabu.

Dalam ucapannya sebelum itu, Lim berkata ekonomi dijangka mengekalkan momentum pertumbuhan pada dua suku berbaki tahun ini.

Ini dibuktikan menerusi Indeks Utama, yang meningkat pada purata 1.4 peratus dari Oktober 2011 hingga Mac 2012.

Indeks itu memantau unjuran prestasi ekonomi.

"Dari segi permintaan, pertumbuhan dijangka meningkat dalam penggunaan swasta serta aktiviti pelaburan yang tinggi.

"Bagi bekalan, pertumbuhan akan disokong oleh peluasan berterusan dalam sektor perkhidmatan dan pembuatan," katanya.

Lim juga berkata dalam tadbir urus korporat, CFO perlu menjadi model ketua pegawai integriti dalam melaksanakan amalan baik dalam organisasi secara menyeluruh.

Beliau berkata kelembapan kewangan semasa mencetuskan minat baharu terhadap keupayaan CFO yang menghadapi cabaran besar dalam peranan masing-masing.

"Justeru, CFO perlu melengkapkan diri masing-masing dengan kemahiran dan pengetahuan bersesuaian bagi membolehkan mereka menetapkan arah tuju pertumbuhan strategik dalam organisasi mereka," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain