DBKL Lindungi Maklumat Pelapor Penyalahgunaan Kediaman PPR - Semasa | mStar

DBKL Lindungi Maklumat Pelapor Penyalahgunaan Kediaman PPR

KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memberi jaminan akan melindungi identiti pemberi maklumat dalam menangani isu penyalahgunaan kediaman Projek Perumahan Rakyat (PPR).

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Ahmad Phesal Talib berkata setiap maklumat akan ditangani dengan telus dan penuh berintegriti agar tidak memudaratkan pihak berkaitan.

Justeru, orang ramai tidak perlu ragu-ragu untuk tampil melaporkan kes sedemikian, katanya selepas melancarkan Festival Makanan dan Kebudayaan Kuala Lumpur 2012 di Dataran Merdeka, di sini, Rabu.

Ahmad Phesal sebelum ini dilaporkan berkata pihaknya menerima banyak laporan bahawa bantuan rumah PPR yang bertujuan menaik taraf kualiti hidup keluarga miskin, telah disewa kepada orang ketiga.

Mengenai ganjaran yang sebelum ini dilaporkan mungkin diberi kepada pengadu, Ahmad Phesal berkata DBKL sedang berbincang dengan beberapa pihak mengenai bentuk ganjaran bagi kes yang membawa kepada pengesanan pemilik yang menyewakan unit mereka kepada pihak ketiga. Mengenai festival yang pertama kali diadakan itu, beliau berkata program memberi peluang kepada pengunjung, terutama pelancong dan ekspatriat, untuk merasai kepelbagaian hidangan tradisional serta menyertai aktiviti seni seperti kraf tangan dan persembahan pelbagai kaum.

Festival sehari itu merupakan inisiatif Unit Pelancongan DBKL untuk menjalin kerjasama yang erat dengan penggiat industri pelancongan seperti hotel dan ejen pelancongan.

"Di masa depan festival ini mungkin akan dilanjutkan selama beberapa hari. Hari ini sahaja kita sasarkan lebih 1,000 pelancong datang dan mereka bukan sahaja boleh merasai juadah malah berpeluang membantu dalam penyediaan makanan tradisi seperti dodol dan lemang," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Dana Asing: 135 NGO Bantah Siasat Suaram

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.