Penyumbang Dana Suaram Dipercayai Ada Kaitan Dengan George Soros - Ismail Sabri - Semasa | mStar

Penyumbang Dana Suaram Dipercayai Ada Kaitan Dengan George Soros - Ismail Sabri

NILAI: Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Amerika Syarikat, antara penyumbang dana terbesar kepada Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), dipercayai mempunyai kaitan dengan spekulator matawang terkenal George Soros, menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri bagaimanapun berkata siasatan masih di peringkat awal untuk mempastikan penglibatan individu itu yang digelar "penyangak mata wang" ketika krisis ekonomi di Asia Tenggara pada 1997 dan 1998.

"Siasatan awal mendapati ada bukti berdasarkan dokumen dan perjanjian kedua-dua pihak, dan kita dapati NGO terbabit adalah salah satu daripada dua NGO berpangkalan di Amerika Syarikat yang menjadi penyumbang dana terbesar SUARAM.

"Mengikut maklumat, NGO itu dipercayai mempunyai kaitan dengan Soros berdasarkan dokumen dan emel (antara kedua-dua pihak)," katanya selepas merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO bahagian Rasah di Politeknik Nilai di sini, Ahad.

Katanya, kementeriannya melalui Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sedang menyiasat lanjut perkara itu, dan beliau menggesa Bank Negara untuk campur tangan.

"Bank Negara perlu menyiasat perkara itu mengikut Akta Pencegahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001 bagi mengambil tindakan terhadap kemasukan wang yang meragukan," kata Ismail Sabri.

Beliau turut meminta Kementerian Dalam Negeri dan Pendaftar Pertubuhan (ROS) menentukan status SUARAM. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pertemuan PM, Putin Buahkan Hasil

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?