Lalu Lintas Sesak Rumah Kedai Terbakar Di Jalan Genting Klang - Semasa | mStar

Lalu Lintas Sesak Rumah Kedai Terbakar Di Jalan Genting Klang

KUALA LUMPUR: Kebakaran di Jalan Genting Klang, Setapak, yang membabitkan empat rumah kedai dua tingkat, menyebabkan keadaan lalu lintas di beberapa kawasan utama di ibu negara sesak teruk.

Trafik dilaporkan tidak bergerak lebih dua jam di Jalan Genting Klang menuju kawasan Zoo Negara sejak 6 petang berikutan insiden kebakaran itu.

Trafik teruk juga dilaporkan berlaku di laluan berhampiran seperti bulatan Pahang, Jalan Pahang, Jalan Tun Razak, Wangsa Maju, Jalan Duta menuju pusat bandaraya dan Jalan Kuching.

Pengguna jalan raya di ibu negara menggunakan laman sosial Twitter dan Facebook untuk melaporkan keadaan trafik di kawasan terjejas.

Jurucakap polis trafik Kuala Lumpur ketika dihubungi memaklumkan lalu lintas di kawasan terjejas bergerak perlahan mulai 9 malam.

Tulasy, 26, dari Setapak berkata beliau terperangkap dalam kesesakan di Bulatan Pahang kira-kira dua jam Jalan Pahang dalam perjalanan menuju rumahnya di Setapak meskipun menunggang motosikal.

"Ini kali pertama saya terperangkap dalam kesesakan teruk di kawasan itu," katanya. Pelajar Faizul A. Yatno, 21, berkata beliau terperangkap dalam kesesakan lalu lintas sejak 6 petang ketika dalam perjalanan ke Wangsa Maju dari Segambut.

"Keadaan begitu sesak sehingga saya terpaksa menunggu lebih kurang setengah jam untuk sampai ke lokasi. Kebiasaannya, apabila saya balik tidak macam ni tetapi hari ini, jem luar biasa," katanya.

Mariani Ahmad, 28, pula berkata beliau hampir terlelap akibat terkandas dalam kesesakan teruk di Jalan Mahameru.

Beliau mengambil masa satu setengah jam untuk ke Kampung Baru dari Bukit Kiara akibat keadaan trafik itu.

"Lenguh kaki saya walaupun saya memandu kereta automatik. Saya tidak menjangka trafik teruk begini hari ini," katanya. Sementara itu, Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur Azizan Ismail berkata pihaknya menerima panggilan pada 5.59 petang dan tiba di lokasi kebakaran tujuh minit kemudian.

"Kerja mengawal kebakaran mengambil masa lebih kurang satu jam setengah kerana pihak kami menghadapi masalah tekanan air rendah," katanya.

Beliau berkata kebakaran itu bermula di tingkat satu, yang merupakan sebuah kedai alat ganti kereta, sebelum merebak ke unit kiri dan kanannya ketika usaha mengawal api dilakukan.

"Api merebak dalam ruang siling dan ketiadaan 'tembok api' antara unit-unit rumah kedai berkenaan menyebabkan api merebak dengan cepat," katanya.

Sebanyak 12 jentera dari 10 balai bomba dengan kekuatan kira-kira 80 anggota terlibat dengan kerja memadam api. Seorang pemilik butik pengantin di kawasan kebakaran itu, Sely, 39, berkata beliau menyedari insiden tersebut selepas terhidu bau asap.

"Ketika itu saya bersama anak saya dan seorang pekerja terus bergegas keluar dari kedai dan menjerit meminta tolong," katanya yang baru memulakan perniagaan di kawasan itu sebulan lepas.

Tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan dan punca kebakaran serta jumlah kerugian masih disiasat. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lima Diberkas Berjudi Di Kandang Lembu

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Luiz dedah punca pindah ke Arsenal