Suaram Dan Suara Inisiatif Ada Kaitan Dari Segi Transaksi Dana - Ismail Sabri - Semasa | mStar

Suaram Dan Suara Inisiatif Ada Kaitan Dari Segi Transaksi Dana - Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yakcob pada Isnin mengakui bahawa terdapat hubungan antara Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dan Suara Inisiatif Sdn Bhd (Suara Inisiatif) dari segi transaksi dana.

Beliau berkata, berdasarkan hasil siasatan awal, Suara Inisiatif yang didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) di bawah Akta Syarikat 1965 didapati menyalurkan dana kepada Suaram, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Hasil siasatan awal menerusi dokumen dan penyata kewangan Suara Inisiatif didapati mengelirukan dan meragukan.

"Saya akui (kedua-duanya) memang ada kaitan, tetapi perlu disiasat lebih terperinci. Bukan siasat daripada mana wang itu datang tetapi adakah ia mengikut peruntukan Akta Syarikat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita di Ibu Pejabat SSM di sini, Isnin.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri, Datuk Tan Lian Hoe dan Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Mohd Naim Daruwish.

Ismail Sabri mengulas mengenai kritikan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) bahawa SSM gagal bertindak terhadap penyelewengan Suaram sehingga kredibiliti dan peranan agensi itu dipersoalkan.

Bagaimanapun, Ismail Sabri menjelaskan bahawa Suaram adalah sebuah NGO dan bukan syarikat di bawah Akta Syarikat 1965 atau Akta Perniagaan 1956, di mana kedua-duanya di bawah tanggungjawab SSM.

"Oleh itu, ingin diperjelaskan bahawa Suaram tidak ada kena-mengena dengan SSM tetapi kita sedang menyiasat Suara Inisiatif yang mempunyai hubungan dengan NGO itu berdasarkan hasil siasatan awal.

“Tetapi adakah Suaram mempergunakan Suara Inisiatif, itu kita kena siasat. Kita akan tengok sejauh mana ‘link’ (kaitan) itu," katanya.

Isu penyelewengan Suaram dipersoalkan apabila pengarahnya, Kua Kia Soong pada Selasa minggu lalu mendedahkan bahawa NGO itu menerima dana dari negara asing dan individu di luar negara tetapi merahsiakan jumlah yang diterima serta penyumbang dana dan penaja utama.

Ketika ditanya apakah tindakan SSM sekiranya Suara Inisiatif didapati bersalah, Ismail Sabri berkata, syarikat itu masih disiasat dan belum diputuskan kesalahannya.

“Berdasarkan penemuan awal, antara kebarangkalian kesalahan adalah penyata akaun mengelirukan, tidak mengikut standard perakaunan, tidak memberi gambaran sebenar tentang kegiatan syarikat dan pelanggaran fidusiari oleh pengarah-pengarah Suara Inisiatif (berhubung tadbir urus dan transaksi syarikat),” katanya.

Beliau menambah, ia antara yang dikesan tetapi belum dipastikan sama ada betul atau tidak kerana masih terlalu awal dan sedang disiasat.

“Ia tidak akan mengambil terlalu lama tetapi bergantung pada kerumitan kes. Dari segi dokuman sudah dibuat tetapi jika perlu untuk memanggil setiausaha syarikat, akauntan, juruaudit atau pihak bank berkaitan.

“Lepas siasat, kita akan tutup kes ini dan merujuknya kepada Peguam Negara. Jika kes ini dibawa ke mahkamah, biarkan mahkamah yang putuskan,” katanya apabila ditanya sama ada Suara Inisiatif akan dibatalkan penubuhan syarikat serta tindakan lanjut terhadapnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal