Adegan Yang Tidak Ingin Anda Lihat... - Semasa | mStar

Adegan Yang Tidak Ingin Anda Lihat...

 Van keselamatan membawa wang syiling berjumlah RM36,000 terbalik di Lebuh Raya Utara Selatan arah Utara berhampiran laluan keluar Bukit Beruntung, Hulu Selangor pada malam 30 Ogos lalu
Van keselamatan membawa wang syiling berjumlah RM36,000 terbalik di Lebuh Raya Utara Selatan arah Utara berhampiran laluan keluar Bukit Beruntung, Hulu Selangor pada malam 30 Ogos lalu

PADA tengah malam sambutan ulang tahun kemerdekaan ke-55, di KM 426.7 Lebuhraya Utara Selatan menuju ke arah Utara berhampiran laluan keluar Bukit Beruntung, Hulu Selangor, sebuah van yang membawa berkampit wang syiling telah terbabas selepas sebuah tayar belakangnya meletup.

Ekoran daripada kemalangan itu, habis bertaburan wang syiling di sepanjang tepian lebuh raya berkenaan.

Khabarnya, jumlah wang syiling yang dibawa oleh van itu adalah sekitar RM36,000...banyak tu!

Dan sepertimana biasa, rakyat Malaysia yang prihatin bukan sahaja memperlahan dan memberhentikan kenderaan mereka untuk menyaksikan apa yang berlaku tetapi turut serta dalam pesta mengutip wang syiling yang bertaburan di atas lebuh raya.

Malangnya, mereka mengutip wang syiling itu bukan untuk menyerahkannya kembali kepada orang yang bertanggungjawab membawa van berkenaan tetapi untuk dimasukkan ke dalam saku sendiri.

Mereka melakukannya tanpa sedikit pun peduli yang wang itu bukanlah milik mereka, orang yang berada di dalam van yang terlibat dalam kemalangan itu mungkin tercedera dan memerlukan bantuan.

Bayangkan betapa halobanya orang ramai yang berhenti untuk mengutip wang syiling berkenaan sehinggakan pengawal keselamatan yang terdiri daripada krew van yang membawa wang syiling tersebut tidak dapat menghalang mereka daripada meneruskan niat tersebut dan hanya sekadar mampu memerhatikan ketamakkan rakyat Malaysia yang dikatakan prihatin ini.

Penulis tertanya-tanya, apakah ini wajah buruk di sebalik rakyat Malaysia yang prihatin atau ia adalah sebahagian daripada sifat semulajadi manusia iaitu tamak, haloba, pentingkan diri sendiri dan lupa diri.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain