Adegan Yang Tidak Ingin Anda Lihat... - Semasa | mStar

Adegan Yang Tidak Ingin Anda Lihat...

 Van keselamatan membawa wang syiling berjumlah RM36,000 terbalik di Lebuh Raya Utara Selatan arah Utara berhampiran laluan keluar Bukit Beruntung, Hulu Selangor pada malam 30 Ogos lalu
Van keselamatan membawa wang syiling berjumlah RM36,000 terbalik di Lebuh Raya Utara Selatan arah Utara berhampiran laluan keluar Bukit Beruntung, Hulu Selangor pada malam 30 Ogos lalu

PADA tengah malam sambutan ulang tahun kemerdekaan ke-55, di KM 426.7 Lebuhraya Utara Selatan menuju ke arah Utara berhampiran laluan keluar Bukit Beruntung, Hulu Selangor, sebuah van yang membawa berkampit wang syiling telah terbabas selepas sebuah tayar belakangnya meletup.

Ekoran daripada kemalangan itu, habis bertaburan wang syiling di sepanjang tepian lebuh raya berkenaan.

Khabarnya, jumlah wang syiling yang dibawa oleh van itu adalah sekitar RM36,000...banyak tu!

Dan sepertimana biasa, rakyat Malaysia yang prihatin bukan sahaja memperlahan dan memberhentikan kenderaan mereka untuk menyaksikan apa yang berlaku tetapi turut serta dalam pesta mengutip wang syiling yang bertaburan di atas lebuh raya.

Malangnya, mereka mengutip wang syiling itu bukan untuk menyerahkannya kembali kepada orang yang bertanggungjawab membawa van berkenaan tetapi untuk dimasukkan ke dalam saku sendiri.

Mereka melakukannya tanpa sedikit pun peduli yang wang itu bukanlah milik mereka, orang yang berada di dalam van yang terlibat dalam kemalangan itu mungkin tercedera dan memerlukan bantuan.

Bayangkan betapa halobanya orang ramai yang berhenti untuk mengutip wang syiling berkenaan sehinggakan pengawal keselamatan yang terdiri daripada krew van yang membawa wang syiling tersebut tidak dapat menghalang mereka daripada meneruskan niat tersebut dan hanya sekadar mampu memerhatikan ketamakkan rakyat Malaysia yang dikatakan prihatin ini.

Penulis tertanya-tanya, apakah ini wajah buruk di sebalik rakyat Malaysia yang prihatin atau ia adalah sebahagian daripada sifat semulajadi manusia iaitu tamak, haloba, pentingkan diri sendiri dan lupa diri.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia