Tarif Air Tidak Boleh Dinaikkan Sewenang-Wenang: Chin - Semasa | mStar

Tarif Air Tidak Boleh Dinaikkan Sewenang-Wenang: Chin

SERDANG: Tarif air tidak boleh dinaikkan sewenang-wenangnya sebaliknya ia perlu dirunding bersama antara syarikat konsesi, kerajaan negeri Selangor dan kerajaan pusat, kata Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) Datuk Seri Peter Chin Fah Kui.

Beliau berkata dakwaan kerajaan negeri Selangor bahawa tarif air akan naik mendadak apabila pembinaan projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) dilaksanakan adalah tidak benar kerana kenaikan tarif air adalah berdasarkan perjanjian konsesi yang ditandatangani ketiga-tiga pihak.

"Pembinaan projek Langat 2 tidak semestinya akan menyebabkan tarif air akan naik. Tarif air bukan sesuatu yang mengikut kos sesuatu projek sebaliknya kadar tarif air akan dirunding bersama syarikat konsesi, kerajaan negeri dan pusat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Rumah Terbuka KeTTHA di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia di sini Khamis.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa, Timbalan Menteri KeTTHA Noriah Kasnon, Ketua Setiausaha KeTTHA Datuk Loo Took Gee.

Baru-baru ini, Exco Selangor Xavier Jayakumar mendakwa rakyat akan terpaksa membayar tarif air yang lebih tinggi apabila projek Langat 2 yang bernilai RM3,744 bilion dilaksanakan. Katanya Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) selaku konsesi tunggal mengagihkan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya akan terpaksa menaikkan tarif air.

Chin berkata kerajaan pusat mahu projek Langat 2 dilaksanakan pada tahun ini untuk memastikan ia siap menjelang tahun 2015 dan membekalkan 1,130 juta liter air sehari untuk lapan juta pengguna sehingga 2025.

"Projek Langat 2 akan mengambil masa tiga hingga tiga tahun setengah untuk siap. Sekiranya ia tidak dapat siap menjelang tahun 2015, penduduk di sektiar Lembah Klang akan menghadapi masalah air yang teruk kerana projek mitigasi yang dijalankan untuk menambah jumlah air di Selangor sudah tidak mencukupi.

"Maka, kita perlu mendapatkan bekalan air dari luar Selangor, iaitu dari Pahang untuk menampung kegunaan dan permintaan air yang semakin meningkat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain