Penulis Blog Malukan Rais Dapat Tangguh Hukuman Penjara

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi pada Selasa membenarkan penangguhan hukuman penjara tiga bulan ke atas penulis blog, Amizudin Ahmat selepas beliau memohon penangguhan hukuman ke atasnya kerana menghina mahkamah dengan terus menyiarkan artikel mengenai Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof membuat keputusan tersebut selepas peguam bela Rais, Sarah Abishegam memberitahu mahkamah bahawa responden tidak membantah permohonan Amizudin itu supaya menangguhkan hukuman ke atasnya sementara menunggu penyelesaian rayuannya di Mahkamah Rayuan terhadap hukuman penjara tersebut.

Pada 10 Ogos lepas, Hakim Zabariah menjatuhkan hukuman penjara tiga bulan ke atas Amizudin setelah mendapatinya bersalah menghina mahkamah kerana terus menerbitkan 11 artikel yang memalukan Rais.

Beliau memutuskan bahawa Amizudin melanggar perintah mahkamah yang melarangnya daripada menerbitkan artikel mengenai Rais itu di laman blognya.

Kesemua 11 artikel berkenaan disiarkan selepas mahkamah pada 19 Julai membuat keputusan menyebelahi Rais berhubung saman yang difailkan terhadap Azimudin, yang juga diperintahkan membayar ganti rugi sejumlah RM300,000 dan kos RM100,000 kepada menteri itu.

Rais memfailkan saman malunya pada 31 Jan 2011 terhadap Amizudin, 42, yang juga seorang anggota Jawatankuasa Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) berhubung satu artikel yang disiarkan menerusi laman blognya, sharpshooterblogger.blogspot.com, pada atau sekitar 28 Disember 2010. - BERNAMA

Artikel Lain

Harga petrol, diesel turun