Kerajaan Selangor Perlu Bayar Tunggakan Air Percuma Kepada Rakyat - Noh Omar - Semasa | mStar

Kerajaan Selangor Perlu Bayar Tunggakan Air Percuma Kepada Rakyat - Noh Omar

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor perlu membayar tunggakan kepada rakyat Selangor yang menggunakan meter pukal dan tidak menikmati subsidi air percuma 20 meter padu pertama, sejak 2008, kata Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar pada Isnin.

Noh, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, berkata kebanyakan mereka yang menggunakan meter pukal merupakan rakyat miskin dan tuntutan mereka itu munasabah.

Kerajaan Selangor yang sering menekankan soal keadilan dan kebajikan perlu membayar tunggakan itu kerana janji dibuat kepada setiap rakyat Selangor, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas isu tuntutan badan bukan kerajaan (NGO) Selangor supaya kerajaan negeri membayar tunggakan nilai subsidi air yang tidak dinikmati sebahagian besar penduduk yang menggunakan meter pukal.

"Orang rumah besar, banglo dapat. Orang duduk flat kongsi meter tak layak. Janji pada setiap rakyat bukan setiap meter," katanya.

Terdahulu Noh mempengerusikan mesyuarat penyelarasan jamuan Hari Raya Aidilfitri Bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Selangor pada Sabtu ini.

Mesyuarat turut dihadiri lebih 100 wakil NGO, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan, pemimpin masyarakat, jabatan dan agensi kerajaan di sini. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun